NOS Nieuws

Taylor Swift domineert in jaaroverzicht Spotify, Goldband en Boef in Nederland populair

  • Anouk Lambregts

    redacteur Online

  • Anouk Lambregts

    redacteur Online

Voor de negende keer komt Spotify met een jaaroverzicht van de meest beluisterde artiesten, nummers en podcasts, de zogenoemde Wrapped-lijst. Daarbij is één overduidelijke winnares: Taylor Swift is wereldwijd het meest beluisterd. In totaal werden de nummers van de artiest ruim 26 miljard keer gestreamd. Ook in Nederland was zij de populairste artiest.

Boef staat op nummer drie van de meest gestreamde artiesten in Nederland, en is daarmee de meest gestreamde Nederlandse artiest. In 2021 stond hij nog op de 21e plaats en ook in 2022 was hij niet in de top-10 te vinden. "Dat heeft waarschijnlijk te maken met de release van zijn nieuwe album Luxeprobleem in februari van dit jaar", zegt popjournalist Atze de Vrieze tegen de NOS. "Zijn laatste album daarvoor was in 2020, in de lockdown, daarna is het bij Boef lange tijd stil geweest."

Het nummer dat dit jaar in Nederland het best beluisterd is, is Stiekem van Goldband en Maan. Dat is overigens niet de enige top-5-hit van Goldband, want ook hun nummer Noodgeval scoorde erg goed dit jaar.

"De populariteit van Goldband is niet dit jaar opeens aan komen rollen", zegt De Vrieze. "Ze zijn doorgebroken in coronatijd, en dat is best bijzonder. Ze werden tijdens de lockdowns veel gedraaid in studentenhuizen, waardoor ze steeds populairder werden", zegt hij.

"In 2021 was er een korte periode waarin alles weer mocht en toen hebben ze in Utrecht en Amsterdam twee concerten gegeven, die heel goed uitpakten", zegt De Vrieze. Ook daarna, op festivals in 2022, ging het de band goed af. "Ze stonden op Lowlands, Wildenburg, Pinkpop, noem maar op. En overal liep de boel volkomen vast omdat het zo'n succes was."

Je moet blijven opvallen in die bak van meer dan 50 miljoen nummers, en de eindejaarslijst van Spotify helpt daarbij.

Popjournalist Atze de Vrieze

Wat De Vrieze wel opmerkelijk vindt is het nummer Noodgeval in de top-5. "Dat nummer is toch al van twee jaar geleden, en doet het dus nog steeds goed." Hij benoemt dat het bij artiesten zaak is om "de machine draaiende te houden", wat Goldband hier dus laat zien. "Je moet blijven opvallen in die bak van meer dan 50 miljoen nummers, en Wrapped helpt daarbij."

Goldband zelf laat in een korte reactie aan de NOS weten blij te zijn en dat dit hen nooit gelukt was zonder zangeres Maan.

Dat Taylor Swift de grootste artiest blijkt uit het jaaroverzicht verbaast De Vrieze niet. "Ze heeft natuurlijk haar album 1989 opnieuw uitgebracht, waarin ze alle nummers opnieuw heeft opgenomen. Ook is alles wat zij doet wereldnieuws, dus dat ze bovenaan staat vind ik niet verrassend."

Het is dit jaar voor het eerst sinds 11 jaar dat er weer een vrouw de meest gestreamde artiest is. De afgelopen drie jaar was dat Bad Bunny. Het nummer Flowers van Miley Cyrus is het meest beluisterde nummer wereldwijd met ruim 1,6 miljard streams. Een leuk feitje is dat ook op Valentijnsdag dit nummer het meest werd beluisterd.

Wat opvalt volgens Spotify-directeur Monin is dat Nederlanders vooral luisteren naar lokale muziek, zoals bijvoorbeeld Nederlandse pop of Nederlandse hiphop. Nederlandse muziek was al populair, maar in 2023 werd er in ons land nog 7 procent extra naar muziek van Nederlandse bodem geluisterd.

Ook podcasts blijven een "razend populaire" categorie op Spotify. Net als vorig jaar werd de wekelijkse show Geuze & Gorgels van Kaj Gorgels en Monica Geuze het best beluisterd in Nederland. Op de tweede plek staat de BROERS podcast, door Sam en Rijk Hofman.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl