Een vrouw in Parijs protesteert tegen de VN omdat die zich niet zou hebben uitgesproken tegen de verkrachtingen
NOS NieuwsAangepast

Pas nu internationale aandacht voor seksueel geweld Hamas, Israël woedend

Daags na de terreuraanslag door Hamas op 7 oktober verschenen al de eerste berichten over gruwelijke verkrachtingen door strijders van de terreurgroep. Inmiddels, twee maanden later, wordt steeds meer duidelijk. Afgelopen dagen tekenden meerdere internationale media uitgebreid getuigenissen op die een beeld geven van het seksuele geweld.

De VN kondigde afgelopen week een onderzoek aan en gisteren publiceerden de BBC en persbureau AP lange artikelen waarin slachtoffers en getuigen aan het woord komen. De verhalen zijn heftig. Een vrouw die door meerdere Hamas-leden wordt verkracht en daarna gedood, een meisje van 14 jaar dat werd gevonden met sporen van seksueel geweld op haar levenloze lichaam. Wat is er tot nu toe verder bekend en hoe wordt er in Israël naar gekeken?

'Gepland en geïnstrueerd'

Om te beginnen met de laatste vraag. Israël beschuldigt de Verenigde Naties, en andere partijen, ervan te traag te hebben gereageerd op berichten dat Hamas wijdverbreid seksueel geweld gebruikte tegen vrouwen tijdens de terreuraanval begin oktober. Gilad Erdan, Israëls ambassadeur bij de VN, zei maandag dat Hamas opzettelijk verkrachting en seksueel geweld als oorlogswapen gebruikte bij de aanval op Israël.

"Dit was met voorbedachten rade. Dit was gepland. Dit was geïnstrueerd", zei Erdan. "Helaas hebben juist de internationale instanties, die zogenaamd de verdedigers van alle vrouwen zijn, laten zien dat als het om Israëliërs gaat, onverschilligheid acceptabel is."

Ook de Israëlische premier Netanyahu is woedend over het gebrek aan internationale reacties. Tijdens een persconferentie in het Hebreeuws schakelde hij midden in zijn verhaal over op het Engels: "Ik zeg tegen de vrouwenrechtenorganisaties en de mensenrechtenorganisaties: jullie hebben gehoord van de verkrachting van Israëlische vrouwen, de vreselijke wreedheden, de seksuele verminking. Waar zijn jullie in vredesnaam?"

Op 30 november sprak VN-baas António Guterres, die veelvuldig fel is bekritiseerd door Israël, zich uit over de verkrachtingen. "Er zijn talloze verhalen over seksueel geweld tijdens de weerzinwekkende terreurdaden van Hamas op 7 oktober, die krachtig moeten worden onderzocht en vervolgd." Er werd een commissie ingesteld die oorlogsmisdaden aan beide kanten gaat onderzoeken en zich concentreert op seksueel geweld.

Vorige maand maakte de Israëlische politie bekend dat er forensisch bewijsmateriaal, video- en getuigenverklaringen en ondervragingen van verdachten worden gedocumenteerd voor onderzoek. Volgens de politie zijn er meer dan 1000 verklaringen en ruim 60.000 videoclips verzameld van die dag. Daar zaten ook beelden bij van seksueel geweld tegen vrouwen.

Fysiek bewijsmateriaal voor de gewelddadigheden verzamelen blijkt lastig. Rechercheurs konden door de dreigende situatie en het gevaar voor nieuwe Hamas-aanvallen lange tijd hun werk niet doen. Ook zouden volgens de nieuwswebsite Times of Israel sommige lichamen zo ernstig verminkt zijn geweest dat het vinden van sperma of DNA-sporen niet mogelijk was.

IS

Het hoofd van de Israëlische commissie die de getuigenissen over seksuele misdrijven moet verzamelen vermoedt dat de groepering de verkrachtingen doelbewust inzette. "Het voelt echt alsof Hamas van IS heeft geleerd hoe ze vrouwenlichamen kunnen gebruiken als wapen", citeert de BBC Chochav Elkayam-Levy. "Ik krijg er rillingen van als ik de details hoor over wat ze met vrouwen moesten doen: hun organen afsnijden, hun geslachtsdelen verminken, verkrachting. Het is gruwelijk." Ook zijn er gevallen van dodelijke slachtoffers, wier bekkens zijn gebroken.

Ze roept in het BBC-artikel op tot internationale erkenning voor wat er op 7 oktober gebeurde en spreekt van systematische mishandeling en misdaden tegen de menselijkheid. "We zien duidelijke patronen", zegt de commissievoorzitter. "Het was dus niet incidenteel, het was niet willekeurig. Ze kwamen met een duidelijk bevel."

'Niets gebeurde toevallig'

Politiecommissaris Dudi Katz, die nauw betrokken is bij het Israëlische politieonderzoek, is voorzichtiger en zegt dat het "roekeloos" zou zijn om te snelle conclusies te trekken. Maar hij is ook stellig en wijst onder meer op gegevens afkomstig uit de telefoons van Hamas-aanvallers. "Niets gebeurde toevallig. De verkrachting was systematisch."

Het Israëlische onderzoek wordt bemoeilijkt doordat slachtoffers dood zijn of zwaar getraumatiseerd zijn opgenomen. Mensen die het wel kunnen navertellen zijn bijvoorbeeld paramedici, die na de terreuraanslag snel ter plekke waren. Een van hen vertelde over wat hij, op zoek naar overlevenden, aantrof in kibboets Be'eri, een van de eerste plekken die werden aangevallen.

Hij beschrijft dat hij een meisje aantrof dat op haar buik op de grond lag. Hij twijfelde er niet aan dat de tiener was verkracht, maar hij wist niet of ze toen al dood was.

"Haar broek was naar beneden getrokken tot aan haar knieën en er zat een schotwond aan de achterkant van haar nek, vlak bij haar hoofd," vertelde hij. "Er lag een plas bloed rond haar hoofd en er zaten spermaresten op het onderste deel van haar rug."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl