NOS Nieuws

Ouderen ruim 350.000 euro kwijt na oplichting via datingsites, 8 Utrechters vast 

Tientallen ouderen zijn de afgelopen maanden opgelicht en beroofd via datingsites en -apps. Volgens de politie maakten de daders in totaal ruim 350.000 euro buit. Ook werden er waardevolle spullen als sieraden en goud gestolen.

Het politieonderzoek leidde naar acht verdachten uit Utrecht, die vandaag werden aangehouden. Volgens de politie hadden de Utrechters het "doelbewust" gemunt op oudere mannen.

"Twintig mannen van 75 jaar en ouder denken eerder dit jaar via verschillende online datingsites en -apps contact te hebben met een man of vrouw", zegt de politie. "Deze persoon doet net alsof ze voor een date willen afspreken met het slachtoffer. Van tevoren vraagt men al op slinkse wijze of het slachtoffer waardevolle spullen in huis heeft of geld."

De verdachten proberen bij het slachtoffer thuis af te spreken. Daar worden vervolgens de spullen gestolen. De verdachten gebruikten "uiteenlopende en soms zeer heftige werkwijzen". De slachtoffers werden bijvoorbeeld uit hun huis gelokt, gedrogeerd of vastgeketend.

Schamen

De politie verwacht dat er nog veel meer mensen slachtoffer zijn geworden. "Niet elk slachtoffer durft er voor uit te komen, omdat ze zich misschien schamen of in een kwetsbare positie bevinden", zegt Sybren van der Velden. Hij is landelijk projectleider Senioren en Veiligheid bij de politie.

Hij benadrukt dat het belangrijk is dat slachtoffers aangifte doen, ook als het gaat om dingen die een tijdje geleden zijn gebeurd. Slachtoffers hoeven zich volgens Van der Velden nergens voor te schamen, de verdachten gingen immers "zeer geraffineerd" te werk.

Meer aanhoudingen verwacht

Zeven van de acht verdachten, zowel mannen als vrouwen, werden vandaag tijdens een gecoördineerde politieactie gearresteerd. De achtste verdachte zat al vast. De verwachting is dat er nog meer mensen worden aangehouden.

Meerdere huizen werden doorzocht. Daarbij nam de politie onder andere auto's in beslag. "De doorzoekingen gaven daarnaast zorgen over de woonsituatie van thuiswonende kinderen", zegt de politie, die daarover vervolgens melding deed bij Veilig Thuis.

De oplichtingen en berovingen via datingsites vonden plaats door het hele land. Slachtoffers meldden zich in verschillende provincies en plaatsen bij de politie, zoals in Assen, Amsterdam, Den Bosch, Heerlen en Utrecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl