Gene Simmons tijdens het laatste concert
NOS NieuwsAangepast

Kiss verder als hologrammen: 'We worden onsterfelijk'

Kiss stopt met optreden, maar gaat verder als hologram. Dat maakte de rockband gisteravond bekend tijdens het laatste optreden van hun afscheidstournee.

Aan het einde van het concert in Madison Square Garden in New York verlieten de bandleden het podium waarna hun digitale versies een toegift gaven, God gave rock and roll to you. Kiss is de eerste Amerikaanse band die hiervoor kiest, ABBA gebruikt sinds vorig jaar al dezelfde techniek voor een reeks concerten.

"We zullen altijd jong en legendarisch blijven", legde gitarist Gene Simmons uit aan journalisten. "We gaan dingen doen waar we nog nooit van konden dromen. Paul gaat door deze technologie hoger springen dan ooit."

"Het is heel opwindend om de volgende stap te zien: Kiss wordt onsterfelijk", voegde zanger Paul Stanley toe. "We hebben al veel bereikt, maar het is nooit genoeg. De band moet blijven voortbestaan omdat Kiss groter is dan wijzelf zijn."

In een filmpje op X legde de band uit hoe dat ging:

Hardrockband Kiss werd begin jaren zeventig opgericht door Stanley en Simmons, aangevuld met Ace Frehley en Peter Criss. Ze werden beroemd door nummers als I was made for lovin' you, Rock and roll all nite en Sure know something, maar zeker ook hun spectaculaire optredens en extravagante make-up.

Nu de originele leden al de 70 zijn gepasseerd, wordt digitale technologie ingezet zodat de band kan blijven optreden. De hologrammen die door George Lucas' specialeffectsbedrijf Industrial Light & Magic werden gemaakt voor de reünie van ABBA, worden nu ook voor Kiss gebruikt.

Bij deze bijzondere techniek wordt overigens niet echt gewerkt met hologrammen, maar met enorme beeldschermen. Met speciale effecten wordt wel de illusie van een 3D-ervaring gewekt. Met echte hologrammen zou een lichtshow nauwelijks mogelijk zijn, verklaarden de producenten van de ABBA-show die keuze indertijd.

Levensecht

Net als de Zweedse band werden de huidige Kiss-leden digitaal gefilmd in motion-capture-pakken, zodat hun digitale versies levensecht kunnen optreden. Het leverde vier hologrammen op (Demon, the Starchild, Catman en Spaceman) die een soort superheldversies van de bandleden zijn.

Dat schept totaal nieuwe mogelijkheden, zegt een van de ontwikkelaars, Per Sundin. "Kiss kan op drie plekken wereldwijd op hetzelfde moment optreden."

Ter ere van het afscheid had het Empire State Building eerder al een lichtshow van de band gegeven:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl