Een container van het Rode Kruis bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, eind september
NOS Nieuws

Rode Kruis schiet te hulp bij overvol aanmeldcentrum Ter Apel

Het Rode Kruis is ingeschakeld om hulp te bieden bij de opvang van asielzoekers in Ter Apel. De inzet van het Rode Kruis is volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) nodig omdat de IND-wachtkamers al bijna twee maanden iedere nacht worden ingezet voor de opvang van asielzoekers, terwijl die wachtkamers daar helemaal niet voor bedoeld zijn.

Soms brengen mensen meerdere nachten achter elkaar door in die wachtkamers en moeten ze op stoelen slapen, of op de grond. Ook overdag moeten er inmiddels wachtkamers worden ingezet voor opvang, meldt de IND.

Het Rode Kruis gaat onder meer een tent met mobiele douches plaatsen op het IND-terrein in Ter Apel. Ook levert de organisatie extra dekens, luchtbedden, hygiënesets en douchebenodigdheden die mensen die in wachtkamers moeten verblijven kunnen gebruiken.

Eerder deze week waarschuwde het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers al dat de druk op het aanmeldcentrum zeer hoog is. Daarom werd er ook extra beveiliging ingeschakeld.

'Snel extra locaties nodig'

Een woordvoerder van de IND zegt dat het Rode Kruis vandaag al spullen heeft geleverd, dus vanavond worden er al lakens uitgedeeld aan mensen. Morgen gaat men verder met het opzetten van de mobiele douches. Ook Vluchtelingenwerk is erbij betrokken en zegt aanwezig te zijn in de wachtkamers om het welzijn van de asielzoekers in de gaten te houden.

Mensen voor de poort bij het aanmeldcentrum in Ter Apel

IND-directeur Rhodia Maas zegt blij te zijn dat het Rode Kruis nu komt helpen, maar zegt dat het geen duurzame oplossing is. "De IND is verantwoordelijk voor het aanmeldproces in Ter Apel en de verdere asielprocedure. Om dat niet verder vast te laten lopen moeten er nu echt snel extra opvanglocaties beschikbaar komen", zegt ze. Ze wijst erop dat de wachtkamers niet geschikt zijn voor de opvang van mensen.

Het is niet voor het eerst dat het Rode Kruis wordt ingezet in Ter Apel. Dat gebeurde vorig jaar zomer ook al eens. Toen opende de hulporganisatie een servicepunt bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl