Asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

COA neemt extra veiligheidsmaatregelen in Ter Apel vanwege hoge druk

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft extra veiligheidsmaatregelen genomen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel omdat de veiligheid onder druk staat. Er komt extra bewaking en er wordt ingezet op het werven van extra personeel.

Volgens het COA is de druk op het aanmeldcentrum zeer hoog en zit de locatie al maanden over de maximumcapaciteit. "Op locatie zijn elke avond alle bedden, matrassen en ook de stoelen in de wachtruimte in gebruik", meldt de organisatie.

"Hoewel we ons best doen om iedereen onderdak te geven, is het helaas onvermijdelijk dat een aantal asielzoekers overdag in de buitenlucht moet wachten."

'Extra oren, ogen en handen nodig'

Vanwege de drukte zet het COA nu extra beveiliging in. "Dat doen we omdat er gewoon veel meer mensen zijn op het hele terrein. Onze mensen krijgen daardoor ook veel meer vragen", zegt een woordvoerder van de organisatie tegen RTV Noord. "We hebben extra oren, ogen en handen nodig."

Verder gaat het COA extra personeel werven. "Dat hebben we nodig omdat het huidige personeel al maanden op de toppen van hun kunnen werkt."

Extra opvangplakken

De vluchtelingen die buiten moeten wachten, verblijven wel op het terrein van het COA zelf. Ze hoeven dus niet, zoals vorig jaar het geval was, buiten de poorten te slapen.

Hoeveel asielzoekers buiten wachten, weet de woordvoerder niet precies. "Dat wisselt heel erg. Er komen gedurende de dag mensen bij en gaan mensen weg." Als de bedden bezet zijn, biedt het COA de vluchtelingen stoelen in een wachtruimte aan. Ook die zitten elke avond vol. "Daarom blijven extra opvangplekken buiten Ter Apel dringend nodig", zegt de woordvoerder.

Vanwege de drukte heeft de gemeente Den Haag afgelopen weekend 100 vluchtelingen opgevangen in een hotel in Kijkduin. Het COA had Den Haag gevraagd om in te stemmen met de opvang van de asielzoekers, om zo de druk op Ter Apel naar beneden te halen. De gemeente is bereid om tot uiterlijk 15 januari 100 tot 120 asielzoekers op te vangen.

Advertentie via Ster.nl