Een strand op de Filipijnen (archief)
NOS NieuwsAangepast

Zware aardbeving bij Filipijnen, tsunamiwaarschuwing ingetrokken

Het zuiden van de Filipijnen is getroffen door een krachtige aardbeving van 7,6. Het epicentrum lag voor de oostkust van het eiland Mindanao en werd gemeten op een diepte van 32 kilometer, meldt de Amerikaanse seismologische dienst USGS.

In eerste instantie werd er een tsunamiwaarschuwing afgegeven voor meerdere landen in de regio. Ruim een uur later bleek het grootste gevaar geweken.

Over schade of andere gevolgen van de aardbeving is nog weinig bekend. Op sociale media circuleren beelden van het moment van de beving. Daarop is te zien hoe mensen in paniek wegrennen zodra een plafond instort van een gebouw op Mindanao. De politiechef van de kustplaats Hinatuan, gelegen nabij het epicentrum, zegt dat de stroom is uitgevallen.

Het moment van de beving:

Aardbeving Filipijnen

Aardbevingen komen regelmatig voor in de Filipijnen. De eilandengroep ligt op de zogenoemde Pacifische 'Ring van Vuur'. Dat is een hoefijzervormig gebied rond de Grote Oceaan, waar door de beweging van tektonische platen veel aardbevingen en vulkaanuitbarstingen zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl