Filipino's kijken naar de scheuren in de weg na de beving van dinsdag
NOS NieuwsAangepast

Filipijnen opnieuw getroffen door zware beving; zeker vijf doden

Op de Filipijnen zijn zeker vijf doden gevallen bij een zware aardbeving. De beving had een kracht van 6,5. Het epicentrum lag iets ten westen van de stad Davao op het eiland Mindanao, in het zuiden.

Veel gebouwen op Mindanao waren dinsdag al zwaar beschadigd door een aardschok met een kracht van 6,7. Daarbij kwamen zeven mensen om en vielen meer dan honderd gewonden. In drie afgelegen dorpen raakten toen praktisch alle huizen beschadigd.

Het Filipijnse seismologische bureau gaat ervan uit dat de beving van afgelopen nacht een naschok is geweest.

Een hotel in de stad Kidapawan dat door de beving van dinsdag al was beschadigd, is verder ingestort. Het aanwezige personeel wist het gebouw op tijd te verlaten, verder was het pand leeg.

Schade na aardbeving Filipijnen

De autoriteiten op Mindanao adviseren mensen om hun huizen voorlopig niet meer in te gaan, omdat er rekening wordt gehouden met nieuwe, zwaardere aardschokken. "Gebouwen kunnen totaal met de grond gelijk worden gemaakt", waarschuwt het seismologisch instituut.

Aardbevingen komen regelmatig voor op de Filipijnen. De eilandengroep ligt op de zogenoemde Pacifische 'Ring van Vuur'. Dat is een hoefijzervormig gebied rondom de Grote Oceaan waar door de beweging van aardplaten veel aardbevingen en vulkaanuitbarstingen zijn. Sinds half oktober zijn op de Filipijnen 20 doden gevallen bij instortingen door bevingen.

NOSop3 legde eerder uit hoe de 'Ring van Vuur' werkt:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl