Linda Nooitmeer en Urwin Vyent bij de ondertekening van het certificaat van de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland
NOS Nieuws

Keti Koti op lijst immaterieel erfgoed

Keti Koti is nu officieel immaterieel erfgoed. De herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij is vandaag bijgeschreven op de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland, op de Internationale Dag van de Afschaffing van de Slavernij.

Jaarlijks wordt op 1 juli met Keti Koti (vertaald: Gebroken Ketenen) stilgestaan bij het Nederlandse slavernijverleden. De afschaffing van de slavernij in de voormalige Nederlandse koloniën wordt dan herdacht en gevierd, met lezingen en een festival.

Afgelopen Keti Koti heeft koning Willem-Alexander in een toespraak in het Amsterdamse Oosterpark zijn excuses aangeboden voor het slavernijverleden. Hij vroeg ook om vergiffenis, omdat zijn voorouders destijds niet hebben ingegrepen tegen het systeem.

Koning biedt excuses aan voor slavernijverleden

Het certificaat waarmee Keti Koti wordt opgenomen in het Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland is in het Stadsarchief Amsterdam ondertekend door de directeur van het Nederlands Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee), Urwin Vyent, en bestuursvoorzitter Linda Nooitmeer.

Sinds 2020 staat Keti Koti in de Canon van Nederland, het overzicht van de nationale geschiedenis.

Naast Keti Koti zijn vandaag nog acht andere onderwerpen toegevoegd aan de lijst met immaterieel erfgoed, waaronder melkbusschieten in Kampen, Twentse krentenwegge en Gregoriaanse gezangen uitgevoerd door het Nijmeegse koor Karolus Magnus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl