NOS Nieuws

Onderzoek geeft uitsluitsel: gat in auto blijkt geen meteorietinslag

De lokale brandweer en politie in het Franse Straatsburg dachten anderhalve week geleden even aan een meteorietinslag toen ze na een melding aankwamen bij de Renault Clio. De geparkeerde rode auto had een groot gat in het dak met een diameter van ongeveer 50 centimeter.

Na analyse van een brokstuk dat in de auto werd gevonden concludeert de Universiteit van Straatsburg dat het toch geen meteoriet was. De steen had de verkeerde samenstelling en geen smeltkorst. Uiteindelijk bleek het te gaan om een stuk zandsteen.

De universiteit onderzocht ook of er seismologische trillingen waren geregistreerd in de buurt van de auto. Die zouden dan in verband gebracht kunnen worden met een meteoriet die de atmosfeer binnendringt. Maar ook dat bleek niet het geval te zijn.

De 'meteoriet' die een zandsteen bleek te zijn

De onderzoekers van de universiteit benadrukken dat de kans dat een meteoriet op een auto inslaat zeer klein is, ongeveer een op honderd miljard per jaar. In de geschiedenis is dat pas één keer gebeurd: in 1992 in de Verenigde Staten. Volgens hen is de kans groter dat er iets op een auto valt door vliegtuigtoiletten die af en toe worden geleegd.

Wat het gat in de auto wel veroorzaakt heeft is nog niet bekend. Mogelijk gaat het om vandalisme.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl