Abdel Fattah al-Burhan van het regeringsleger
NOS Nieuws

VN stopt de politieke missie in Sudan

De VN-Veiligheidsraad stopt de politieke missie in Sudan. Niet omdat de situatie in Sudan is verbeterd of opgelost, maar omdat de Sudanese autoriteiten dit hebben gevraagd.

In het Afrikaanse land is het nog altijd onrustig. Al zeven maanden vecht het Sudanese regeringsleger daar tegen de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF). Sindsdien worden in Sudan op grote schaal oorlogsmisdrijven gepleegd, zei Amnesty International afgelopen zomer. In het conflict zijn volgens schattingen meer dan 10.000 mensen omgekomen. Zes miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen.

Toch maakt de VN een einde aan hun politieke missie daar. Volgens de Veiligheidsraad is de stap onvermijdelijk gezien de wens van de Sudanese regering om de aanwezigheid van de missie te beëindigen. De Verenigde Naties zeggen wel dat ze zullen blijven proberen het Sudanese volk te helpen via de verschillende humanitaire organisaties in het land.

De ambassadeurs van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben hun ontzetting geuit over het besluit om zich terug te trekken uit Sudan. De Amerikaanse vice-ambassadeur Robert Wood is er niet op gerust op het vertrek: "Wij zijn ernstig bezorgd dat een verminderde internationale aanwezigheid in Sudan alleen maar zal dienen om de plegers van wreedheden aan te moedigen. "

Onvrede

Er is bij de Sudanese autoriteiten al langer onvrede over de aanwezigheid van UNITAMS, zoals de VN-missie officieel heet en sinds 2020 toeziet op de vreedzame transitie naar een burgerregering. De generaal van de strijdkrachten Abdel Fattah al-Burhan wilde dat de leider van de missie werd ontslagen.

De gezant van de Verenigde Naties voor Sudan Volker Perthes werd door de generaal beschuldigd van het aanwakkeren van het conflict in het land. Daarop werd de Duitser het land uitgezet. Perthes trad daarna af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl