Nick Kyrgios werd in 2022 tweede op Wimbledon
NOS Sport

Kyrgios over suïcidale gedachten: 'Murray zag het en steunde me'

Tennisser Nick Kyrgios zegt dat hij veel te danken heeft aan Andy Murray. Het 28-jarige Australische enfant terrible, vorig jaar Wimbledon-finalist, kampte met mentale problemen en had in 2019 zelfs suïcidale gedachten.

"Andy zag op mijn arm dat ik mezelf pijn had proberen te doen en vroeg meteen wat er aan de hand was. Het was behoorlijk slecht op dat moment. Hij probeerde me natuurlijk advies te geven, maar ik zat zo vast in mijn gewoontes dat ik toen niet luisterde", aldus Kyrgios in een interview met Piers Morgan op TalkTV.

Dankbaar

Murray, drievoudig grandslamkampioen en met zijn 36 jaar een van de veteranen op de tennistour, bleef daarna omkijken naar Kyrgios, iets wat hij daarvoor ook al deed. "Andy was altijd een grote steun voor me", aldus Kyrgios. "Toen ik op de tour kwam, zag hij dat er werk nodig was en nam hij me onder zijn vleugels."

"Later in mijn carrière realiseerde Andy zich dat ik niet coachbaar ben en mijn eigen weg ging, maar hij bleef altijd op me letten. Ik ben natuurlijk erg dankbaar."

Na afloop van een nederlaag op Wimbledon in 2019 kwam Kyrgios terecht in een psychiatrische kliniek, zo bleek uit een Netflix-documentaire die in juni uitkwam.

Kyrgios dronk veel en deed zichzelf pijn, het werd naar eigen zeggen een verslaving. "Ik haatte het om Nick Kyrgios te zijn."

In de jaren die volgden besloot Kyrgios anderen te helpen die met vergelijkbare klachten kampten. "Ik ben bijna een baken geweest voor mensen die het lastig hebben. Als ze zich overweldigd voelen en richting alcohol en drugs bewegen, openen ze zich en voelen ze dat ik het herken."

"Dat is het meest krachtige dat ik in mijn carrière heb meegemaakt, dat mensen met echte problemen naar me toekomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl