In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Gemeente Den Haag koopt leegstaande ziekenhuizen en wil er woningen in bouwen

De gemeente Den Haag gaat twee leegstaande locaties van het HagaZiekenhuis kopen. Het stadsbestuur hoopt er in drie tot vijf jaar tijd honderden appartementen te bouwen, schrijft Omroep West. In de tussentijd komt het pand vrij voor tijdelijke huisvesting.

Sinds juli onderhandelen de gemeente en het Haagse ziekenhuis over de aankoop van de lege panden. Nu hebben ze overeenstemming bereikt. De prijs is nog niet duidelijk. De bedoeling is dat het voormalige ziekenhuis eind deze maand aan de gemeente wordt overgedragen.

Wie de nieuwe woningen daarna gaan betrekken, is nog niet bekend. Daarover gaat de gemeente in gesprek met omwonenden. Wel meldt de gemeente dat het pand op korte termijn tijdelijk ingezet kan worden voor opvang of huisvesting van "verschillende doelgroepen".

Winteropvang

Beide gebouwen, grenzend aan elkaar, staan al jaren leeg omdat het Haagse ziekenhuis de zorg heeft verplaatst naar andere locaties. In coronatijd werd het oude ziekenhuis gebruikt als vaccinatielocatie. In een van de gebouwen zit sinds vorig jaar een winteropvang voor daklozen. Het is onduidelijk wat de gevolgen zijn voor deze opvang.

Komende tijd wordt onderzocht of er asbest in het pand zit. Daar legt gemeente Den Haag in elk geval 750.000 euro voor neer, schrijft de regionale omroep. Eventuele hogere kosten delen de gemeente en het Haga ziekenhuis.

Advertentie via Ster.nl