Foto ter illustratie: leden van de Dienst Speciale Interventies
NOS Nieuws

OM eist 17 jaar cel tegen Syrische verdachte van oorlogsmisdaden

Het Openbaar Ministerie eist 17 jaar gevangenisstraf tegen een Syriër die ervan wordt verdacht oorlogsmisdaden en misdrijven tegen de menselijkheid te hebben gepleegd. Het is voor het eerst dat iemand in Nederland terechtstaat voor oorlogsmisdaden in Syrië.

Het gaat om de 35-jarige Mustafa A. uit Aleppo, die vorig jaar mei werd opgepakt in Kerkrade. Hij heeft bekend dat hij van 2011 tot 2017 lid was van een militie van de Syrische president Assad die werd ingezet om geweld te plegen tegen burgers. In 2019 verliet A. Syrië.

Volgens het OM is hij verantwoordelijk voor het oppakken en folteren van ten minste twee burgers. Zij werden volgens het OM in 2013 hun huis uit gesleurd en vervolgens wekenlang gemarteld in de gevangenis. "Als ze vrijkomen, kunnen ze nauwelijks nog op hun benen staan", schrijft het OM. "Hun lichamen zitten vol blauwe plekken en zwellingen. Eén van de mannen ligt een week in coma. De ander kan bijna een jaar niet lopen als gevolg van de martelingen."

Een van de twee slachtoffers is in 2019 overleden. De ander volgt de zaak via een videoverbinding.

Asiel in Nederland

De verdachte kreeg in 2020 asiel in Nederland. Het Team Internationale Misdrijven (TIM) van de Landelijke Recherche kwam hem op het spoor na tips dat hij lid was geweest van een Syrische militie die aan de kant van het regime van president Assad vocht in de Syrische burgeroorlog. Het gaat om de Liwa al-Quds-militie, die nauw samenwerkt met de Syrische inlichtingendiensten en de Russische krijgsmacht.

De verdachte heeft erkend dat hij lid was van de militie, maar ontkent dat hij betrokken was bij misdrijven en gewelddadige arrestaties. Het OM zegt ruim bewijs te hebben voor zijn betrokkenheid bij de arrestatie van de slachtoffers. Daarnaast zegt het OM ervan overtuigd te zijn dat A. wist dat de arrestanten gemarteld zouden worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl