'Woekerprijzen doorverkoop concert- en festivaltickets relatief klein probleem'
De doorverkoop met woekerprijzen van concert-, wedstrijd- en festivalkaartjes is een relatief klein probleem. Dat is de conclusie van een onderzoek uitgevoerd in opdracht van het kabinet op verzoek van de Tweede Kamer.
Maar 1 procent van alle kaartjes wordt voor een hogere prijs doorverkocht. Van alle verkochte kaartjes wordt iets meer dan 8 procent doorverkocht. Een klein deel daar weer van, 12,4 procent, gaat voor een hogere of woekerprijs naar de volgende koper.
De onderzoekers spraken met aanbieders van kaartjes zoals Eventim, House of Sports, de KNVB, Marktplaats, Mojo Concerts, Music Managers Forum NL, NOC*NSF en Ticketswap. Maar bijvoorbeeld ook de manager van Di-Rect en Wodan Boys, de Consumentenbond en de Autoriteit Consument en Markt werden geraadpleegd.
Geen verbod op doorverkoop
Er werd ook gekeken wat andere Europese landen doen om woekerprijzen te voorkomen. Alleen Spanje en Bulgarije hebben een verbod op doorverkoop.
Daar is bij de ondervraagde Nederlandse partijen geen belangstelling voor. Het kabinet vindt een verbod ook geen optie omdat mensen die op het laatste moment niet naar het concert of de wedstrijd kunnen hun kaartje dan niet meer kwijt kunnen.
In de helft van de onderzochte landen (België, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Denemarken) gelden er regels voor de doorverkoop, zoals een prijsplafond of een verbod op het maken van winst.
Daar zijn de Nederlandse ticketverkopers en consumentenorganisaties wel in geïnteresseerd. Zij willen het liefst een wettelijke regeling die bepaalt wie kaartjes mag verkopen en doorverkopen, een zogenoemd gesloten systeem. Een prijsopslag van maximaal 20 procent bij doorverkoop vinden zij daarbij redelijk.
Online op zoek
Steeds meer aanbieders op de kaartverkoopmarkt zijn zelf al bezig om online zo'n gesloten systeem in te richten, met behulp van steeds vernieuwende technologie. De voornaamste overweging hierbij is dat consumenten in de meeste gevallen online op zoek gaan naar een kaartje. Op dit moment kunnen zij bij onduidelijke aanbieders terechtkomen die soms woekerprijzen vragen.
Maar omdat het probleem relatief klein is, en het kabinet demissionair, hakt staatssecretaris Uslu van Cultuur op dit moment geen knoop, hoe vervelend het voor een kleine groep consumenten ook is. Daarbij is over de effectiviteit van nationale wettelijke regels weinig bekend, zegt de staatssecretaris. Ook kan een Europese oplossing voor de internationale ticketverkoop misschien beter zijn.
Het is aan een volgend kabinet om daar een besluit over te nemen.