Olympische Spelen Parijs 2024
NOS Sport

15.000 militairen beveiligen Spelen van Parijs, maar 'Fransen zijn wel wat gewend'

Het Franse leger gaat volgend jaar 15.000 militairen inzetten om de veiligheid tijdens de Olympische Spelen te garanderen. Het is een reactie op de toegenomen terroristische dreiging, iets wat volgens de organisatie een belangrijke risicofactor vormt.

Concreet houdt het in dat militairen gestationeerd zullen worden op belangrijke verkeersknooppunten en andere drukbezochte plekken. Ook is het de bedoeling dat er een tijdelijk legerkamp wordt opgezet in een park in het zuidoosten van Parijs.

Openingsceremonie

Het merendeel van de militaire capaciteit gaat naar de Franse hoofdstad, waar de meeste sporten worden afgewerkt. Bovendien vindt daar op 26 juli de openingsceremonie plaats, waar naar verwachting zo'n 600.000 toeschouwers op af zullen komen. De opening wordt gehouden op de Seine, de iconische rivier die dwars door Parijs stroomt.

Naast militaire inzet zullen er dagelijks zo'n twintigduizend beveiligers rondlopen tijdens de Spelen. Totale kosten van alle veiligheidsmaatregelen: 320 miljoen euro.

Ook de ruim tienduizend olympiërs zullen op verschillende manieren beveiligd worden, zoals overigens bij elke editie het geval is. "We weten dat de Franse overheid op grote schaal militairen en beveiligingsmensen zal inzetten", schrijft Lieselot Meelker, woordvoerder van de nationale sportkoepel NOC*NSF, desgevraagd in een reactie.

Prioriteit

"De inzet van zwaarbewapende militairen en/of politiemensen is nu al een bekend beeld in sommige delen van Parijs. We hebben er vertrouwen in dat dit voor de Fransen absoluut een prioriteit is en zal zijn tijdens de Spelen."

De invulling van concrete veiligheidsmaatregelen voor Nederlandse atleten wordt in de eerste helft van 2024 bepaald, vervolgt Meelker. "We benutten daarbij vanzelfsprekend de eerder opgedane ervaring en kennis, maar bereiden ons ook voor op de specifieke situatie in Parijs."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl