Toeristen in het centrum van Amsterdam
NOS Nieuws

Gemeente Amsterdam mag toeristische winkels in centrum inperken

In Amsterdamse panden waarin een toeristenwinkel is gevestigd, mag niet opnieuw zo'n soort winkel komen wanneer de uitbater ermee stopt. Dat volgt uit een uitspraak van de Raad van State, de hoogste bestuursrechter. De RvS boog zich over een plan van de Amsterdamse gemeente om het winkelaanbod in de binnenstad van de hoofdstad diverser te maken.

De gemeente wil al jaren dat er in de binnenstad geen nieuwe toeristenwinkels zoals souvenirshops, minisupermarkten en Nutellawinkels meer bij komen. Volgens de gemeente is dat nodig om de binnenstad leefbaar te houden voor bewoners van Amsterdam.

Om te voorkomen dat het toeristenaanbod verder zou uitbreiden, stelde de gemeenteraad maatregelen in. Zo werd onder meer bepaald dat, wanneer een winkel of aanbieder gericht op toeristen ermee stopt, dat pand niet opnieuw voor zo'n bestemming gebruikt mag worden.

Maar meerdere eigenaren van locaties aan onder meer de Leidsestraat, Kalverstraat en Oudezijds Achterburgwal gingen daarmee niet akkoord. Zij stapten naar de Raad van State en stelden daar dat het bestemmingsplan van de gemeente "de gebruiksmogelijkheden van hun panden beperkte".

Te vroeg

Alleen twee eigenaren van panden aan de Molensteeg en de Oudezijds Achterburgwal kregen van de Raad van State gelijk. Zij willen in de twee panden speelautomatenhallen uitbaten en de vergunning daarover loopt nog. Volgens de Raad van State was het daarom voor de gemeente te vroeg om vast te stellen dat het 'toeristische gebruik' van de panden definitief was gestaakt.

"Hiermee ligt dus vast dat er voor een groot aantal adressen in het centrum minder toeristische mogelijkheden zijn", aldus een persrechter van de RvS. De uitspraak van de bestuursrechter is definitief en de eigenaren kunnen deze niet opnieuw aanvechten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl