NOS NieuwsAangepast

Amsterdam zegt stop: geen nieuwe toeristenwinkels meer in centrum

Amsterdam: stop op toeristenwinkels

Amsterdam wil in het centrum van de stad geen nieuwe winkels meer toestaan waarvan het aanbod alleen op toeristen is gericht. Dus geen nieuwe ticketshops, fietsverhuurbedrijven en attracties meer. Ook winkels die eten voor directe consumptie verkopen, mogen niet meer worden geopend. De gemeente wil zo een verschraling van het winkelaanbod en een afname van de leefbaarheid voor bewoners voorkomen.

De nieuwe regelgeving geldt voor postcodegebied 1012 en ongeveer veertig winkelstraten. De regels worden per direct ingevoerd. "Eigenlijk zeggen wij nee tegen alle winkels die zich niet richten op Amsterdammers, maar alleen op toeristen", legt Kajsa Ollongren, wethouder van Economische Zaken (D66) uit.

De regelgeving geldt voor een groot deel van de Amsterdamse binnenstad

Door de toename van het aantal toeristen en dagjesmensen zijn ook steeds meer winkels verschenen die zich alleen richten op bezoekers. De gemeente wil de toename van het aantal toeristen in Amsterdam in goede banen leiden en grip krijgen op de groei. Daarom werd eerder al besloten om geen nieuwe hotels meer toe te staan in grote delen van de stad, om touringcars niet meer toe te laten in het centrum en de cruiseterminal te verplaatsen.

Er kwam steeds meer van hetzelfde en dat is niet goed voor de leefbaarheid, voor Amsterdam en voor de ondernemers.

Kajsa Ollongren

Nu gaat de stad nog een stapje verder: grip krijgen op de toekomst van het massatoerisme. "We hebben gezien dat er steeds meer van hetzelfde kwam in het centrum en dat is niet goed voor de leefbaarheid, voor Amsterdam en voor de ondernemers", zegt Ollongren. "Meer van hetzelfde, dat leidt helemaal nergens toe. Je wil een divers winkelaanbod en creatieve ondernemers die nieuwe dingen doen, die binding hebben met de buurt."

Vorig jaar schreven bewoners en ondernemers, verenigd in het wijkorgaan d'Oude Binnenstad, een brandbrief aan burgemeester Eberhard van der Laan. Ze wilden dat de burgemeester actie zou ondernemen tegen de toenemende overlast van toeristen en van de toeristenindustrie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl