NOS Wielrennen

Van Vleuten als derde sporter ooit Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau

Annemiek van Vleuten is maandagavond tijdens het Wielergala in Utrecht benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. De dit jaar gestopte wielrenster kreeg de koninklijke onderscheiding opgespeld door demissionair minister Conny Helder van Sport.

Van Vleuten, die eerder al benoemd was tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, is pas de derde sporter ooit die benoemd is tot commandeur. De gedecoreerde moet zeer bijzondere of belangrijke activiteiten hebben verricht. Of de verdiensten hebben een wereldwijde uitstraling en betekenis.

Van Vleuten won in haar glansrijke carrière onder meer olympisch goud, de drie grote rondes (Tour, Giro en Vuelta) en meermaals grote klassiekers als Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Vlaanderen.

Op Instagram feliciteerde demissionair minister Helder de onderscheiden wielrensters:

De Orde van Oranje-Nassau kent vele gradaties: van lid tot ridder grootkruis. Van Vleuten is de derde sporter die tot commandeur is benoemd. Voormalig-schaatsster Ireen Wüst en schaker Max Euwe behoren ook tot de derde graad (van de zes) van de Orde van Oranje-Nassau.

Meer sporters, zoals Max Verstappen en Johan Cruijff, werden benoemd tot officier, een graad lager dan commandeur. Olympisch kampioenen worden normaalgesproken benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau, een vijfdegraads onderscheiding.

Ridder Vollering

Ook Demi Vollering behoort sinds maandag tot de vijfde graad. Het was niet haar enige onderscheiding van de avond, de winnares van de Tour de France Femmes won voor het eerst de Keetie van Oosten-Hage Trofee voor beste wielrenster van het jaar. Vorige maand won Vollering ook de Velo d'Or, een internationale prijs voor de beste wielrenster van het jaar.

De 27-jarige Vollering zegevierde buiten de Ronde van Frankrijk ook in de Strade Bianche, Dwars door Vlaanderen, Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Op het WK werd Vollering tweede achter Lotte Kopecky.

Tourwinnares Vollering

De Gerrit Schulte Trofee ging voor de derde keer naar Mathieu van der Poel. Hij werd, net als in 2019 en 2020, gekozen tot beste wielrenner van het jaar. Van der Poel won naast zijn vijfde wereldtitel in het veldrijden dit jaar ook de klassiekers Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix. In augustus veroverde hij in Glasgow als eerste Nederlander sinds Joop Zoetemelk in 1985 de wereldtitel.

Puck Pieterse werd uitgeroepen tot talent van het jaar en ontving de Gerrie Knetemann Trofee. De 21-jarige Pieterse won onder meer het NK veldrijden en werd Europees en Nederlands kampioene in het mountainbiken, waarin ze ook het wereldbekerklassement won.

De nieuwe prijs voor wielerploeg van het jaar ging naar Team Jumbo-Visma, winnaar van het eindklassement in zowel de Giro d'Italia, Tour de France als de Vuelta. De verkiezingen en het wielergala zijn georganiseerd door Club 48, de vereniging van oud-profwielrenners.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl