NOS Wielrennen

Vollering wielrenster van het jaar, Van der Poel grijpt naast Velo d'Or

Vollering krijgt Velo d'Or, prijs voor beste wielrenner van het jaar

Demi Vollering is in Parijs verkozen tot beste wielrenster van het jaar. De Nederlandse renster van SD Worx kreeg de Velo d'Or, de gouden fiets, uitgereikt. Vollering volgt Annemiek van Vleuten op.

Vollering won dit jaar voor het eerst de Tour de France en greep ook de zege in grote eendagswedstrijden als Strade Bianche, Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Met 17 overwinningen was ze in 2023 de succesvolste renster in het peloton.

Vollering troefde in de strijd om de Velo d'Or haar ploegmaat Lotte Kopecky af. De Belgische won in 2023 de Ronde van Vlaanderen en werd wereldkampioen.

Een ploeg vol 'killers': het ongekende wielerjaar 2023 van SD Worx

Ook de Nederlandse vrouwen Lorena Wiebes en Annemiek van Vleuten waren genomineerd, naast Alison Jackson, Kasia Niewiadoma, Pauline Ferrand-Prevot, Marlen Reusser, Gaia Realini en Elisa Longo Borghini.

Wel Vingegaard, niet Van der Poel of Pogacar

Vorig jaar werd de prijs voor beste vrouwelijke renster van het jaar voor het eerst uitgereikt. Voor mannen bestaat de prijs al sinds 1992. Dit jaar ging die prijs voor beste mannelijke renner naar de Jumbo-Visma-renner Jonas Vingegaard, de Deense winnaar van de Tour de France.

Laatste vijf winnaars Velo d'Or

2022 Remco Evenepoel (Bel) Annemiek van Vleuten (Ned)
2021 Tadej Pogacar (Slo)
2020 Primoz Roglic (Slo)
2019 Julian Alaphilippe (Fra)
2018 Alejandro Valverde (Spa)

Vingegaard volgt Remco Evenepoel op en troefde dit jaar onder anderen Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar af. Van der Poel won twee monumenten (Parijs-Roubaix en Milaan-Sanremo) en pakte de wereldtitel in Glasgow.

Van der Poel kreeg dinsdagavond wel de Eddy Merckx-trofee voor beste klassiekerrenner. Hij was niet in Parijs aanwezig, maar sprak de zaal wel toe via een videovebinding. Ook Pogacar maakte goede kans daarop: de Sloveen won ook twee monumenten, de Ronde van Vlaanderen en de Ronde van Lombardije.

Naast Van der Poel en Pogacar waren Girowinnaar Primoz Roglic, Evenepoel, Wout van Aert, Jasper Philipsen, Mads Pedersen, Tom Pidcock en Adam Yates de andere genomineerden.

  • AFP
    Van der Poel spreekt de zaal toe via een videoverbinding
  • AFP
    Vingegaard kreeg de prijs van beste wielrenner van het jaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl