NOS Nieuws

Wekdienst 28/11: Erasmusprijs voor talkshowhost Trevor Noah • Plasterk mogelijk nieuwe verkenner

Goedemorgen! De Zuid-Afrikaanse talkshowhost Trevor Noah ontvangt de Erasmusprijs uit handen van koning Willem-Alexander en in Den Haag wordt naar alle waarschijnlijkheid oud-minister Plasterk voorgedragen als nieuwe verkenner.

Eerst het weer: door eerdere sneeuwval en bevriezing kunnen de wegen in het binnenland glad zijn. In het midden en oosten van het land geldt code geel. De gladheid verdwijnt in de loop van de ochtend. Tot het einde van de middag blijft het grotendeels droog met geregeld zon. Bij een zwakke tot matige noordoostenwind wordt het 2 tot 5 graden. In de avond trekken winterse buien het land in; stevige regenval, sneeuw en hagel kunnen het verkeer opnieuw hinderen.

Het weer van 28 november

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de wegwerkzaamheden en hier zie je waar er aan het spoor wordt gewerkt.

Wat kun je verwachten?

  • Koning Willem-Alexander reikt de Erasmusprijs uit aan de Zuid-Afrikaanse talkshowhost Trevor Noah. Tot vorig jaar was hij de presentator van het satirische Amerikaanse programma The Daily Show. De prijs gaat jaarlijks naar een persoon die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel en kunstzinnig vlak.
  • Naar alle waarschijnlijkheid wordt oud-minister Plasterk door de PVV voorgedragen als de nieuwe verkenner.
  • In Frankrijk begint het proces tegen een vrouwelijke seriemoordenaar: Monique Olivier. Ze staat terecht voor drie nieuwe moordzaken.
  • In Parijs opent koningin Máxima een tentoonstelling van modeontwerper Iris van Herpen in Parijs. De tentoonstelling gaat na april naar andere landen en zal ook in Rotterdam te zien zijn.

Wat heb je gemist?

Israël heeft, zoals afgesproken, 33 Palestijnse gevangenen vrijgelaten. De Israëlische gevangenisdienst heeft een namenlijst gepubliceerd van de vrijgelaten mensen. Volgens aan Hamas gelieerde media gaan het om dertig Palestijnse minderjarigen en drie vrouwen.

Als onderdeel van de ruil zijn gisteravond elf door Hamas gegijzelde Israëliërs vrijgelaten. Die kwamen later op de avond aan in Israël. Israël heeft ook een lijst goedgekeurd waarop nog eens vijftig Palestijnse gevangenen staan om te worden vrijgelaten. Het zijn allemaal vrouwen. Israël zegt de vrouwen vrij te laten als Hamas ermee instemt om nog meer gijzelaars vrij te laten, staat in een verklaring van het kantoor van premier Netanyahu.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Sjoerd en Wouter Janssen, beter bekend als dj-duo Showtek, kunnen een telefoontje van de Efteling verwachten. In hun nieuwe nummer Shine, gebruiken ze een deuntje dat wel heel erg op het themanummer van de attractie Villa Volta lijkt. De dj's uit Eindhoven hebben hier echter geen toestemming voor gevraagd, schrijft Omroep Brabant. "We starten niet meteen een rechtszaak, maar zoeken eerst contact met de artiesten", zegt het pretpark.

Om te vergelijken, allereerst het nieuwe nummer van Showtek:

En het themanummer van Villa Volta:

Fijne dinsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl