Een meisje omarmd een vrijgelaten Palestijnse jongen in Ramallah
NOS Nieuws

Wie zijn de tientallen vrijgelaten Palestijnse gevangenen?

Voor de vierde dag op rij laat Israël een groep Palestijnse gevangen gaan. De afgelopen dagen werden de Palestijnen die vrijkwamen onder luid gejuich onthaald door een menigte op de bezette Westelijke Jordaanoever. Vanavond volgen nog eens drie vrouwen en dertig minderjarigen.

Een van de bekendste namen onder de vrijgelaten Palestijnen is de 38-jarige Israa Jaabis. Ze werd in 2015 veroordeeld tot een celstraf van 11 jaar voor poging tot moord. Een gasfles in haar auto vloog op de Westoever in brand vlak bij een militaire controlepost. Volgens Israël wilde ze een aanslag plegen, maar Jaabis heeft dit altijd ontkend.

Volgens haar familie vloog haar auto in brand door een technisch defect. Door de explosie raakte een agent gewond en liep Jaabis ernstige brandwonden op over haar hele lichaam. In hechtenis kreeg ze daar geen plastische chirurgie voor. Gisteren keerde ze terug naar huis.

Israa Jaabis, die acht jaar geleden werd vastgezet, met haar zoon in haar huis in Oost-Jeruzalem

Tot en met maandagmiddag kwamen 150 Palestijnen vrij. Hamas heeft in het kader van de ruil vijftig gijzelaars vrijgelaten. Op 7 oktober werden zo'n 240 mensen in Israël ontvoerd.

Vandaag werd duidelijk dat de gevechtspauze die Israël en Hamas hebben afgesproken met twee dagen wordt verlengd. Vermoedelijk worden er dan nog meer mensen geruild.

Voor de oorspronkelijke overeenkomst stelde Israël een lijst op met 300 Palestijnse gevangenen, voornamelijk jongens, die in aanmerking konden komen voor vrijlating. Minder dan een kwart van de Palestijnen op de lijst is daadwerkelijk veroordeeld voor een misdrijf. De meesten zitten vast zonder proces in zogeheten administratieve detentie.

Gooien van stenen

Doorgaans worden ze gelinkt aan terrorisme. Ze zouden een bedreiging vormen voor de veiligheid van Israël of banden hebben met terreurgroepen. Kinderen zitten voornamelijk vast voor het gooien van stenen, bleek eerder uit een rapport van Save the Children. Daarop staat een celstraf van maximaal twintig jaar.

De gevangenen die wél zijn veroordeeld, zijn bestraft voor uiteenlopende vergrijpen. De vrijgelaten Marah Bakeer werd op haar zestiende veroordeeld wegens het aanvallen van een agent met een mes in Oost-Jeruzalem. Bakeer, die de beschuldigingen heeft tegengesproken, zat acht jaar vast. De 17-jarige Jamal Bahma zat zeven maanden vast zonder vorm van proces.

In Israëlische gevangenissen zitten nog zeker 7000 Palestijnen, onder hen zijn ruim 2000 mensen in administratieve detentie, zegt de Palestijnse organisatie Addameer. Deze gedetineerden zitten vast zonder proces, onder hen zijn ook kinderen. Als er wel een proces komt, worden ze berecht in een militaire rechtbank.

Bekende gevangenen

Na de aanslag van Hamas en de start van de oorlog in de Gazastrook heeft het Israëlische leger de gewapende invallen op de Westelijke Jordaanoever sterk opgevoerd. In zeven weken tijd zijn zo'n 3000 Palestijnen opgepakt en vastgezet. Op de 'uitruillijst' met Hamas staan geen gevangenen die de afgelopen weken zijn opgepakt.

Een van de Palestijnen die die begin deze maand werden gearresteerd is de 22-jarige activiste Ahed Tamimi. Toen ze 16 was, werd ze opgepakt na het slaan van een militair in haar dorp. Tamimi groeide de afgelopen jaren uit tot een van de gezichten van het Palestijnse verzet tegen de militaire bezetting.

Elke dag worden tientallen Palestijnen opgepakt, bijvoorbeeld voor het plaatsen van kritische berichten op sociale media, zeggen Palestijnse organisaties. Vandaag werden zestig mensen gearresteerd.

Mohammed werd in zijn huis op de Westoever gearresteerd door het leger. Zijn dochter denkt dat hij is opgepakt vanwege zijn kritische berichten:

Mohammed opgepakt op Westelijke Jordaanoever: 'Ik denk door zijn posts op sociale media'

Israël wilde geen Palestijnen vrijlaten die zijn veroordeeld voor moord. Daarmee werd vrijlating van hun prominentste gevangene, Marwan Barghouti, uitgesloten. Barghouti die actief is binnen Fatah, wordt door aanhangers ook wel de 'Nelson Mandela van Palestina' genoemd. Hij zit al ruim twintig jaar vast.

Barghouti werd in 2002, tijdens de Tweede Intifada, opgepakt en tot vijf keer levenslang veroordeeld vanwege moord en terrorisme. Aanhangers van Barghouti spraken van een politiek proces.

Hij wordt genoemd als mogelijke opvolger van de oude en impopulaire Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl