NOS Voetbal

Utrecht verrast op Kasteel Sparta, dat tweede thuisnederlaag op rij lijdt

Bekijk de samenvatting van Sparta - FC Utrecht

Het begint ergens op te lijken bij het FC Utrecht van Ron Jans. Op bezoek bij Sparta Rotterdam hebben de Domstedelingen met 2-1 gewonnen.

Voor de vijfde keer op rij bleef Utrecht ongeslagen en daarmee is de weg uit de onderste regionen van de eredivisie ingezet. Sparta leed zijn tweede thuisnederlaag op rij.

Beide teams begonnen de wedstrijd in de wetenschap dat Utrecht in onderlinge ontmoetingen in de eredivisie al jarenlang een positieve balans koestert. In de voorgaande vijftien wedstrijden bleven de Domstedelingen ongeslagen. Voor de laatste overwinning van Sparta op Utrecht in de eredivisie moeten we terug naar 19 oktober 2008: 1-0.

Utrecht won na die nederlaag in 2008 liefst zeven van zijn volgende acht uitwedstrijden bij Sparta in alle competities, met als uitzondering een 0-0 gelijkspel in de eredivisie in mei 2021. Aan het einde van vorig seizoen speelden Sparta en Utrecht een tweeluik tegen elkaar in de Europese play-offs, na strafschoppen gewonnen door Sparta.

Seuntjens wijst Utrecht de weg

Gesteund door de statistieken had Utrecht het betere van het spel. Routinier Mats Seuntjens wees Utrecht de weg. Na een passje van Marouan Azarkan zette Hidde ter Avest voor en schoot Seuntjens zijn eerste eredivisiegoal voor Utrecht binnen.

  • Pro Shots
    Ron Jans coacht zijn ploeg, rechts Mats Seuntjens
  • Pro Shots
    Sparta komt via Neghli op 1-1
  • Pro Shots
    Sparta viert de gelijkmaker tegen FC Utrecht
  • Pro Shots
    Lidberg krijgt de 1-2 achter doelman Nick Olij

Met een knap blok om teamgenoot Azarkan doortocht te verlenen en met een knappe draai op het middenveld liet de 31-jarige Seuntjens nog meermaals zijn slimheid zien. Aan de andere kant werd Sparta steeds gevaarlijker. Tobias Lauritsen raakte de paal en Vasilis Barkas bracht redding op een inzet van Saïd Bakari.

Lidberg matchwinner na rust

Op slag van rust was het raak. Weer was het een fraaie aanval, zoals beide teams regelmatig voor vermaak zorgden. Bakari zette voor, Lauritsen verplaatste de bal met de borst naar Camil Neghli en de Algerijn schoot uit de lucht raak.

Lidberg eindelijk van nul af na 'echte spitsengoal'

Waar Sparta klaar leek om in de tweede helft door te stomen, was het Utrecht dat opnieuw het net vond. Seuntjens speelde weer een belangrijke rol. De routinier zette voor van rechts, waarna een schoten van Victor Jensen en Oscar Fraulo nog werden gekeerd, maar Isac Lidberg uit de rebound raak kopte.

Evenals voor Seuntjens was het de eerste eredivsiegoal voor Utrecht voor de Zweed, die afgelopen zomer overkwam van Go Ahead Eagles. Net als in de eerste helft had Sparta daarna pech. Bakari was dicht bij de gelijkmaker, maar raakte de paal. Utrecht zette de overlevingsstand aan en het bleef 1-2 in Rotterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl