NOS SportAangepast

Verstappen vindt balans in zijn auto en start GP Abu Dhabi vanaf poleposition

Max Verstappen start de Grand Prix van Abu Dhabi vanaf poleposition. De regerend wereldkampioen had in de vrije trainingen nog behoorlijk wat moeite met zijn auto, maar was in de kwalificatie oppermachtig. Charles Leclerc en Oscar Piastri beginnen morgen vanaf de tweede en derde plek.

Verstappen voelde zich eerder dit weekend niet helemaal senang in zijn RB19. Hij kreeg maar geen balans in de auto en stuiterde al mopperend over de baan. Maar in het begin van de kwalificatie zag het er direct stukken beter uit. Hij zette de snelste tijd neer, met teamgenoot Sergio Pérez in zijn kielzog.

In die eerste sessie kwam Ferrari in de problemen. Carlos Sainz, die was gecrasht in de tweede training, had het ontzettend moeilijk. De Spanjaard kwam maar niet in zijn ritme, naar eigen zeggen ook omdat hij last had van andere auto's op de baan.

Sainz kwam zijn zwakke start niet te boven en haakte af. Een flinke verrassing en een lelijke tegenvaller voor Ferrari.

De Grand Prix van Abu Dhabi bij de NOS

Verstappen stoorde zich ondertussen net als gisteren aan de smalle pituitgang. Coureurs verloren daar het hele weekend al veel kostbare tijd.

Tegenvaller Hamilton

In de tweede sessie was Verstappen opnieuw de snelste. Lewis Hamilton, het hele weekend al trager dan zijn Mercedes-teamgenoot George Russell, werd op de valreep buiten de top tien gereden. "Er gaat iets niet goed met de auto". zei Hamilton na zijn mislukte tweede sessie.

Ferrari en Mercedes vechten in Abu Dhabi nog om de tweede plek in het constructeurskampioenschap. Buiten een erezaak is dat financieel van groot belang: het scheelt miljoenen euro's prijzengeld.

Verstappen zette in de beslissende sessie met 1.23,445 een sterke tijd neer. Norris viel die aan, leek in de buurt te komen, maar verloor aan het einde van zijn ronde tijd door een stuurfoutje. Ook Leclerc, vaak sterk in de kwalificatie, kwam tekort. De Monegask was 0.139 seconden langzamer dan Verstappen.

Verstappen kan in Abu Dhabi een persoonlijke mijlpaal bereiken. Hij won er de laatste drie keer. Het kan de eerste keer in zijn carrière worden dat Verstappen viermaal op rij eenzelfde grand prix wint.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl