NOS SportAangepast

Leclerc snelste in rommelige tweede vrije training Abu Dhabi, derde tijd Verstappen

Charles Leclerc heeft in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Abu Dhabi de snelste tijd neergezet. Max Verstappen bleef steken op de derde tijd, achter Lando Norris. De training lag lang stil door rode vlaggen na crashes van Carlos Sainz en Nico Hülkenberg.

De sessie werd al na drie minuten rijden ruw verstoord door een harde crash van Ferrari-rijder Sainz. De Spanjaard verloor op volle snelheid de macht over zijn wagen en knalde in de bandenstapel. Zelf zei Sainz dat de crash werd veroorzaakt door de 'vuile lucht' van de auto voor hem.

Sainz was behoorlijk door elkaar geschud en zijn auto had flinke schade. Voor hem zat de training erop. Toen de andere coureurs na een lange onderbreking weer de baan op gingen, was Hülkenberg van Haas de volgende die crashte. Opnieuw werd een rode vlag gehesen.

Verstappen stoorde zich bij het oprijden van de baan aan zijn collega's, die hem daarbij wat blokkeerden. Na het opheffen van de tweede rode vlag was hij dat zat en reed hij zomaar aan de rechterkant langs de andere coureurs het circuit weer op.

In de paar overgebleven minuten kreeg Verstappen zijn RB19 niet helemaal onder controle. "Hij springt op en neer als een kangoeroe", klaagde hij over de boordradio.

Bij Leclerc ging het wél soepel. De Monegask zette een tijd van 1.24,809 neer en was daarmee de snelste.

Verstappen was na afloop kritisch over zijn wagen. "Ik had niet verwacht dat de balans zo ver te zoeken zou zijn, dus er is voor de training van zaterdag nog wel wat te verbeteren. Zo bekeken valt die derde tijd me nog alleszins mee."

Rookies in eerste training

In de eerste training was het de beurt aan een aantal nieuwe gezichten. Alle teams zijn verplicht om twee keer per jaar een 'rookie' in de auto te zetten.

Dat moet een coureur zijn die niet meer dan twee grands prix heeft gereden. Omdat de meeste teams die coureurs niet willen inzetten tijdens cruciale weekenden door het jaar heen, wachten ze tot het laatste raceweekend.

Dat betekende dat Verstappen en Pérez een ochtendje vrij kregen van Red Bull-teambaas Christian Horner. De 28-jarige regerend Formule E-kampioen Jake Dennis en de 19-jarige Isack Hadjar namen hun plaatsen over.

Een lach bij Jake Dennis, die het stoeltje in de Red Bull mocht overnemen

De twee nieuwelingen presteerden overigens niet heel bijzonder met een 16de en 17de plaats in de eerste vrije training, ze waren meer dan een seconde langzamer dan de snelste coureur, Mercedes-rijder George Russell.

De rookie bij Aston Martin, Felipe Drugovich, viel op. De Braziliaan noteerde de tweede tijd in de eerste vrije training.

Hoe snel zijn Ferrari en Mercedes?

Hoewel veel bekende namen dus niet reden, was het wel interessant om te kijken hoe snel Russell en Carlos Sainz zouden zijn voor Mercedes en Ferrari. Die twee teams strijden namelijk in het constructeurskampioenschap om plek twee, achter Red Bull Racing.

Een strijd van groot belang voor beide teams, omdat een tweede plek miljoenen euro's meer oplevert dan plek drie. Het lijkt er vooralsnog op dat Mercedes daar het meeste kans op maakt.

De Grand Prix van Abu Dhabi bij de NOS

In het constructeurskampioenschap zijn ook McLaren en Aston Martin nog een strijd aan het uitvechten. Zij willen allebei dolgraag plek vier in bezit krijgen, wat ook weer miljoenen extra oplevert.

In de achterhoede strijden Williams, AlphaTauri, Alfa Romeo en Haas nog om een hogere klassering, want op plek tien eindigen betekent toch een financiële uitdaging voor het komende seizoen.

Er zijn maar twee teams die eigenlijk niets meer te winnen en te verliezen hebben. Dat zijn Alpine en Red Bull Racing, maar bij laatstgenoemde wil Max Verstappen uiteraard wel weer op de hoogste trede staan dit weekend. Hij aast namelijk op zijn 54ste zege.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl