Max Verstappen rijdt vooraan in de Formule 1
NOS Sport

Formule 1 experimenteert met kunstmatige intelligentie bij GP van Abu Dhabi

De organisatie van de Formule 1 gaat komend weekend bij de Grand Prix van Abu Dhabi experimenteren met kunstmatige intelligentie (AI). De Formule 1 hoopt het buiten de baan rijden van coureurs met AI beter te kunnen controleren. Het experiment is ontstaan omdat het dit seizoen meerdere keren erg lang duurde voordat er straffen werden uitgedeeld voor het overschrijden van de 'tracklimits'.

Met het gebruik van de AI hoopt de Formule 1 minder mensen te hoeven inzetten en ook sneller beslissingen te kunnen nemen. Stewards zeiden eerder deze maand nog dat het te vaak niet lukt om overtredingen te bestraffen. Bovendien wilden zij voor de start van het nieuwe seizoen een oplossing.

Vier wielen

In de Formule 1 is sprake van een overtreding van de zogenaamde tracklimits als alle vier de wielen buiten de baan belanden. Wanneer een coureur meerdere keren buiten de baan rijdt kan hij een tijdstraf krijgen.

De AI-technologie controleert op basis van camerabeelden mogelijke overschrijdingen. Mensen bepalen daarna of er ook daadwerkelijk sprake is van een overtreding.

Eerder dit seizoen zag Max Verstappen zijn rondetijd geschrapt worden tijdens de kwalificatie voor de GP in Austin toen hij baanlimieten overschreed. Hierdoor verloor hij de poleposition.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl