Vrijwel lege tribune in Las Vegas
NOS Sport

F1-fans eisen per persoon 30.000 dollar schadevergoeding na putdekseldebacle

Een groep van 35.000 toeschouwers heeft na het putdekseldebacle bij de Grand Prix van Las Vegas de Formule 1 aangeklaagd. Ze eisen per persoon 30.000 dollar (27.500 euro) schadevergoeding.

De advocatenkantoren Dimopoulos Law en JK Legal & Consulting hebben namens de gedupeerde fans Formule 1-organisator Liberty Media aangeklaagd in de staat Nevada. De aanklacht luidt "contractbreuk, nalatigheid en misleidende handelspraktijken".

Op donderdag (lokale tijd) viel de eerste trainingsdag van de Grand Prix van Las Vegas grotendeels in het water. De eerste training moest na acht minuten om veiligheidsredenen worden gestaakt, nadat de Ferrari van Carlos Sainz zwaar beschadigd was geraakt door een losgeslagen putdeksel.

Lege tribunes

Alle circa dertig putdeksels op het circuit, waar dit jaar voor het eerst een Formule 1-race werd gehouden, werden vervolgens één voor één gecontroleerd en met cement vastgezet. Daardoor begon de tweede training met ruime vertraging.

F1-personeel dicht een van de putdeksels op het circuit in Las Vegas

Pas om 4.00 uur 's nachts lokale tijd was de training voorbij. Dat gebeurde voor lege tribunes, want het publiek was 'om veiligheidsredenen' gedwongen te vertrekken.

Vouchercode

Een dag later bood de Formule 1 getroffen toeschouwers een vouchercode aan voor de fanshop van het circuit ter waarde van 200 dollar (183 euro). In dat bericht werden, vermoedelijk om juridische redenen, geen excuses aangeboden aan de toeschouwers.

Max Verstappen, die zondag de Grand Prix wist te winnen , sprak eerder in het weekend zijn medelijden uit richting de fans. "Ze moesten eerst heel lang wachten en werden er toen alsnog uitgegooid. Als ik een fan was geweest, dan zou ik de hele tent hebben afgebroken. Dit kan toch niet?"

Toeschouwers verlaten donderdag noodgedwongen het circuit in Las Vegas

De goedkoopste kaartjes voor de GP van Las Vegas kostten zo'n 1.000 euro. Tel daarbij de reis- en overnachtingskosten en 'emotionele schade' bij op, en de geëiste 30.000 dollar aan schadevergoeding is verklaard.

F1 hoopt op begrip

"We zullen de rechten verdedigen van de fans die vaak grote afstanden hebben afgelegd en een klein fortuin hebben betaald om hier aanwezig te zijn, maar die de ervaring waarvoor ze gekomen zijn gemist hebben", schrijft Dimopoulos Law.

Vrijdag stuurde de Formule 1 samen met de lokale organisatie een verklaring uit. "We zijn allemaal weleens bij een evenement als een concert, sportwedstrijd of een Formule 1-race geweest, dat geannuleerd moest worden wegens factoren als weersomstandigheden of technische problemen. Dat gebeurt soms en we hopen dat mensen er begrip voor hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl