Harald Hasselbach
NOS Sport

Tweevoudig Super Bowl-winnaar Harald Hasselbach (56) overleden

Voormalig American football-speler Harald Hasselbach is op 56-jarige leeftijd overleden. Een halfjaar geleden werd bij de Amsterdammer kanker geconstateerd.

Hasselbach won in 1998 en 1999 als eerste en vooralsnog enige Nederlander de Amerikaanse Super Bowl, met Denver Broncos. In het eerste jaar werden Green Bay Packers verslagen met 31-24. Het daaropvolgende jaar triomfeerde hij opnieuw door met de Broncos Atlanta Falcons met 34-19 te verslaan.

In 1990 tekende Hasselbach, spelend als defensive end , zijn eerste profcontract bij de Canadese Calgary Stampeders. In 1992 won hij met dit team het Canadese kampioenschap.

Van 1994 tot en met 2000 kwam hij uit voor Denver Broncos.

Harald Hasselbach (56) overleden

Hasselbach liep niet te koop met zijn twee ringen, die bij de winst van de Super Bowl horen. "Dat is toch het Nederlandse in mij. Wees bescheiden. Spelers die pronken met hun kampioensringen. Walgelijk", zei hij in 2021 tegen Sport Amerika.

"Mijn ringen bewaar ik in een zeepbakje en heel af en toe doe ik ze om. Ik kreeg op het vliegveld prompt een upgrade naar first class, een bespottelijk idee eigenlijk. Alsof je zo belangrijk bent."

'Overtime'

Hasselbach klaagde de laatste jaren over concentratieproblemen en geheugenverlies als gevolg van de bikkelharde sport. Hij leefde al in "overtime", zoals hijzelf zei: "De gemiddelde leeftijdsverwachting van iemand die speelde op mijn positie is 50 jaar."

Uit een groot Amerikaans onderzoek uit 2019 bleek overigens dat NFL-spelers gemiddeld 59.6 jaar oud worden en voornamelijk overlijden aan hartziektes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl