Botic van de Zandschulp op de grond
NOS Sport

Sinner was té goed, oordelen teleurgestelde Davis Cup-tennissers: 'Jannik Sinner-show'

Captain Paul Haarhuis geloofde er heilig in : Nederland zou dit jaar de Davis Cup weleens kunnen gaan winnen. De realiteit was donderdagmiddag anders.

In Málaga verloor Oranje na het beslissende dubbelspel al in de kwartfinales van Italië. Of eigenlijk vooral van één speler, analyseerden Tallon Griekspoor, Wesley Koolhof én captain Haarhuis eensgezind na de ontmoeting. "We kwamen heel mooi op 1-0 en daarna begon de Jannik Sinner-show."

Oranje begon in Zuid-Spanje met een zwaarbevochten overwinning van Botic van de Zandschulp op Matteo Arnaldi. Daarna liet de in topvorm verkerende Italiaan Sinner zijn klasse zien. De nummer vier van de wereld versloeg Griekspoor in het enkelspel en nam in het dubbelspel zijn teamgenoot Lorenzo Sonego op sleeptouw. Eindstand: 2-1 voor de Italianen.

'Geen doorkomen aan'

"Een teleurstelling", zo noemde Griekspoor het. Maar de Nederlandse nummer 23 van de wereld was ook realistisch: Sinner, die afgelopen zondag nog de finale haalde bij de ATP Finals, was té goed.

"Je krijgt een speler tegenover je die op dit moment misschien wel de beste van de wereld is, die overloopt van het vertrouwen. Vertrouwen is iets heel moois en belangrijks in het tennis. Dat laat hij vandaag zien", aldus Griekspoor.

Ook Koolhof, die de beslissende dubbelpartij met Griekspoor verloor, dacht er zo over. "We speelden tegen twee gasten die anderhalf uur lang geen bal misten. Er was geen doorkomen aan."

Bekijk de interviews met Griekspoor en Koolhof:

Captain Paul Haarhuis, die vooraf nog zo positief was over de kansen van zijn team, moest ook concluderen dat Italië in Málaga de betere was. Desondanks hadden Koolhof en Griekspoor wel breekkansen in het dubbelspel. "Het moet ook een beetje meezitten. De paar kansjes die wij kregen, maakten we niet, en zij wel", aldus de tenniscoach.

Kritiek op keuze dubbelspel

Haarhuis koos in het beslissende dubbelspel voor Koolhof en Griekspoor en had Matwé Middelkoop buiten de selectie gelaten. Opvallend, want Middelkoop en Koolhof vormden de afgelopen tweeënhalf jaar een koppel in de Davis Cup. Koolhof en Griekspoor speelden tot vandaag nog nooit een officiële dubbelpartij samen.

De kritiek op die keuze had ook Málaga bereikt, maar Haarhuis had ondanks de teleurstellende uitkomst geen spijt van zijn besluit.

Captain Haarhuis heeft geen spijt van keuze voor dubbel: 'Hebben kansen niet gepakt'

"Ik had het gevoel dat een singlespeler die in vorm is, die vertrouwen heeft, meer toevoegt...", zo legde Haarhuis zijn keuze voor Griekspoor naast Koolhof uit. "Ik weet dat ik geen verkeerde keuze heb gemaakt. Iedereen mag daar een mening over hebben. Die weten veel minder dan ik weet over tennis, en ook veel minder over hoe iedereen ervoor staat."

Koolhof was het met de bondscoach eens. "Ik denk dat het niet echt aan ons heeft gelegen. Zij waren gewoon niet te stoppen. Voor mijn gevoel maakte het niet uit met wie ik speelde. Zelfs als Paul en Jacco (Eltingh, red.) hier hadden gestaan, hadden ze het moeilijk gehad."

Bekijk de samenvatting van het Davis Cup-duel tussen Nederland en Italië hier:

Oranje strandt in Davis Cup na teleurstellend verlies in dubbelspel tegen Italië

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl