NOS Nieuws

Inval bij mogelijke leden extreemrechtse Reichsbürger-beweging in Duitsland

De Duitse politie heeft in acht deelstaten, waaronder Beieren en Nedersaksen, invallen gedaan bij vermoedelijke leden van de extreemrechtse Reichsbürger-beweging. Bij de acties waren 280 politiemensen betrokken, meldt persbureau ANP. Het is niet duidelijk hoeveel mensen er zijn aangehouden.

Volgens het Duitse blad Der Spiegel zijn er computers en telefoons in beslag genomen. Ook werd er een pistool gevonden, is te lezen op de website . In totaal zijn er twintig appartementen doorzocht. De Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann zegt dat de verdachten tussen de 25 en 74 jaar oud zijn. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij een criminele organisatie.

Leden van de Reichsbürger-beweging weigeren het Duitse staatsbestel te erkennen, omdat ze vinden dat de vredesvoorwaarden na de Tweede Wereldoorlog door geallieerden zijn opgelegd. Ze willen terug naar de situatie van voor de oorlog.

Volgens de inlichtingendienst BfV zijn de theorieën die ze verkondigen antisemitisch en is er ook sprake van het ontkennen van de Holocaust. Hoeveel leden de beweging telt is niet helemaal duidelijk, maar de Duitse overheid schat dat het er in 2022 zo'n 23.000 waren.

Eerdere aanhoudingen

In oktober was er ook een grote politieactie gericht tegen de Reichsbürger waarbij verdachten werden aangehouden. Een van de verdachten in de deelstaat Hessen werd verdacht van het meewerken aan een plan om gezondheidsminister Karl Lauterbach te ontvoeren.

Vorig jaar april werden vier mensen aangehouden op verdenking van dezelfde plannen tot ontvoering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl