Lionel Messi

Na uitstel door rellen op tribune boekt Argentinië historische uitzege op Brazilië

Argentinië heeft eeuwige rivaal Brazilië op de eerste thuisnederlaag in een WK-kwalificatiewedstrijd ooit getrakteerd. In het Maracanã-stadion in Rio de Janeiro won de wereldkampioen met 1-0 dankzij een doelpunt van Nicolás Otamendi. Het was ook de eerste keer sinds 2009 dat Brazilië niet wist te scoren in een thuiswedstrijd.

Het duel werd vooraf ontsierd door rellen op de tribune . Braziliaanse en Argentijnse fans raakten vlak na de volksliederen slaags met elkaar. Toen de politie tussenbeide kwam, rukten Argentijnse hooligans stoeltjes los en gooiden die naar agenten.

Spelers van Argentinië die naar de tribunes waren gelopen, onder wie aanvoerder Lionel Messi, probeerden hun aanhang eerst nog te kalmeren. Even later besloot de wereldkampioen zich toch terug te trekken in de catacomben van het Maracanã. Uiteindelijk werden er acht personen gearresteerd.

• AFP
    Braziliaanse agenten in gevecht met Argentijnse fans
  • Reuters
    Argentinië-doelman Emiliano Martinez reageert op de rellen op de tribune

Toen de wedstrijd een klein half uur later begon, werd duidelijk dat de agressie van de tribunes enigszins was overgeslagen op het veld. De scheidsrechter had zijn handen vol, maar na zo'n twintig minuten spelen keerde de rust terug op het veld.

De eerste kansen waren voor Brazilië, dat de wedstrijd goed kon gebruiken om het vertrouwen op te vijzelen. Onder interim-bondscoach Fernando Diniz, die sinds juli aan het roer staat, gingen de laatste twee WK-kwalificatieduels verloren.

Een vrije trap van Raphinha ging net naast en Argentijn Cristian Romero haalde een schot van Gabriel Martinelli van de lijn. Na rust dwong Rodrygo de Argentijnse keeper Emiliano Martínez tot een redding met een inzet van dichtbij.

• AFP
    Argentinië viert de enige treffer tegen Brazilië
  • Reuters
    Nicolas Otamendi kopt de 0-1 binnen

Waar Brazilië geen van de kansen wist te verzilveren sloeg Argentinië hard toe bij een van de spaarzame mogelijkheden die de wereldkampioen zelf kreeg. Otamendi kwam ver boven zijn tegenstanders uit en kopte na iets meer dan een uur spelen binnen uit een corner.

Tien minuten voor tijd moesten de Brazilianen verder met tien man nadat de net ingevallen Joelinton rood had gekregen na een vermeende slaande beweging. Gescoord werd er niet meer waardoor Argentinië zijn vijfde zege in de WK-kwalificatie boekte. De Argentijnen zijn koploper in de Zuid-Amerikaanse WK-kwalificatiereeks. Brazilië moet het doen met een zesde plaats.

Scaloni twijfelt over toekomst

Na de wedstrijd liet de Argentijnse bondscoach Lionel Scaloni weten zich te beraden op zijn positie. "Ik moet er flink over na gaan denken wat ik wil doen", zei de coach die vorig jaar met de Argentijnen wereldkampioen werd in Qatar.

"Dit is geen afscheid, maar de lat ligt erg hoog en het is lastig dat vol te houden. Het nationale team heeft een bondscoach nodig die genoeg energie heeft en die zich goed voelt."