Ronald Koeman
NOS VoetbalAangepast

Koeman hekelt spel van Gibraltar: 'Heeft niets meer met voetbal te maken'

Bondscoach Ronald Koeman is niet tevreden over de 6-0 overwinning van het Nederlands elftal op voetbaldwerg Gibraltar. "Het kan altijd beter. We hebben maximaal geprobeerd zoveel mogelijk goals te maken. Er zat een aantal goede doelpunten bij, maar natuurlijk kun je en moet je meer scoren. Op een gegeven moment werd het heel vervelend. Dan heeft het niets meer met voetbal te maken."

Daarmee doelt Koeman op de fanatieke, soms stevige manier waarop de spelers van Gibraltar de duels aangingen, met het risico de tegenstander te blesseren. "Dan moet je oppassen. Je zag het bij Xavi Simons, Mats Wieffer en Joey Veerman die er geblesseerd afging. Hij had misschien nog door gekund, maar het heeft dan geen enkele zin om risico's te nemen."

De bondscoach wil in aanvallend opzicht nog betere loopacties zien van zijn spelers. "In de opbouw en naar het middenveld toe kun je veel meer mensen overslaan, waardoor het spel sneller wordt. Dan kom je misschien wel in een één-op-één situatie."

Diepte zoeken

"We brachten in de eerste helft vaak de bal bij Joey en als je dan van rechts naar links gaat, heb je mensen nodig die diepte zoeken. Dat is moeilijk, want je staat al bijna in hun zestien. Op dat vlak moet je meer creëren."

Bekijk hier de complete reactie van Koeman:

Bondscoach Koeman: 'Je moet in het begin meer scoren, daarna wordt het vervelend'

Op de vraag of hij als bondscoach iets aan de wedstrijd tegen Gibraltar heeft gehad, zegt Koeman: "Elk moment kun je dingen opsteken, ook vanavond. Het gaat er ook om per speler te kijken wat hij vandaag heeft gebracht of welk rendement een aanvaller haalt uit zijn acties. Dat neem je allemaal mee."

Van Calvin Stengs, die een hattrick liet aantekenen, vindt Koeman dat de aanvaller veel dreiging had. "Als iemand drie goals scoort, kun je niet zeggen dat hij geen rendement heeft gehad en daar gaat het volgens mij toch om in het voetbal."

Blik op EK

Nu de plaatsing een feit is, is het volgens Koeman afwachten welke spelers er in maart volgend jaar fit zijn en welke keuzes hij dan gaat maken.

"Daar gaan we de komende weken rustig over nadenken en binnen de staf bespreken. Veel dingen moeten beter als je een heel goed EK wilt spelen. En dan moet je wel iedereen aan boord hebben. de goede spelers die op dat niveau het verschil kunnen maken, die heb je nodig. Dan heb je een sterk elftal."

Bekijk de samenvatting van het duel tussen Nederland en Gibraltar:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl