Luka Modric gaat zijn negende eindtoernooi spelen

Modric gaat met Kroatië op voor negende eindtoernooi na winst op Armenië

Luka Modric is, als hij heel blijft, komende zomer in Duitsland voor de negende keer op een eindronde te bewonderen. De 38-jarige Kroaat pakte vandaag met zijn land het laatste rechtstreekse EK-ticket door een 1-0 overwinning op Armenië.

Zowel Wales als Kroatië maakten in groep D dinsdagavond nog kans op een plek op het EK in Duitsland. Kroatië zou bij winst, of een beter resultaat dan Wales, de gelukkige zijn.

Maar Wales was het eerste land dat virtueel naar de eindronde in Duitsland ging. Al na zeven minuten zette Neco Williams de openingstreffer op het bord tegen Turkije. Kroatië stond toen gelijk en greep op dat moment naast het rechtstreekse EK-ticket.

Turkije won nog nooit in Wales en maakte daar zelfs nog nooit een doelpunt. Met die wetenschap wist Kroatië dat het ook aan de bak moest tegen Armenië.

Kroatië heeft het lastig, maar scoort wel

Alleen hadden de Kroaten het lang lastig tegen Armenië. Het duurde ruim 40 minuten voordat de thuisploeg op voorsprong kwam. Uiteraard stond Modric aan de basis van het doelpunt.

Modric in gevecht om de bal

Hij gaf Ajax-back Borna Sosa de mogelijkheid om een keurige voorzet af te leveren op het hoofd van Ante Budimir. Het was de bevrijdende 1-0 voor de Kroaten. Daarmee leek het EK toch wel zeker.

Turkije helpt een handje

Kroatië bleef de betere tegen Armenië, maar het scoren ging dinsdagavond heel erg lastig. Hulp van Turkije was dan ook zeer gewenst. Een ingeschoten strafschop van invaller Yusuf Yazici maakte een eind aan alle spanning. Zijn treffer betekende een 1-1 eindstand in Wales.

Wales moet het daardoor doen met de play-offs voor een plek op het EK, terwijl Luka Modric na 4 WK's nu zeker zijn vijfde EK mag gaan spelen.

De stand

Frankrijk overtuigde afgelopen zaterdag nog met een 14-0 overwinning op Gibraltar, maar dinsdag tegen Griekenland ging het een stuk lastiger. Het lukte de Fransen niet om in de EK-kwalificatiegroep, waar Nederland ook in zat, alles te winnen. De Fransen bleven op een 2-2 gelijkspel steken in Griekenland.

Frankrijk kwam voor rust nog wel op voorsprong toen Randal Kolo Muani de bal van dichtbij hard in de bovenhoek ramde. Griekenland kwam terug in de wedstrijd na geknoei achterin. Aanvoerder Anastasios Bakasetas haalde de trekker over.

Bakasetas ramt de bal achter de Franse doelman

Even leek Griekenland de wedstrijd ook nog te kunnen winnen. Een prachtige aanval eindigde via Dimitris Giannoulis bij Fotis Ioannidis, die van dichtbij kon binnentikken.

Maar een Griekse feestavond werd het niet. Youssouf Fofana schoot de bal keurig in de kruising en bepaalde de eindstand op 2-2.