Een fiets van het Amsterdamse merk
NOS NieuwsAangepast

Weer een Nederlandse e-fietsenmaker failliet, nu is het Qwic

Opnieuw is een Nederlandse fabrikant van elektrische fietsen failliet gegaan. Na eerder dit jaar VanMoof legt nu Qwic het loodje. Vorige week kreeg het Amsterdamse merk al uitstel van betaling.

Nu is ook het faillissement uitgesproken voor moederbedrijf Hartmobile, blijkt uit het Insolventieregister van de rechtspraak. De curator van Qwic was nog niet bereikbaar voor een reactie op het faillissement.

"Na jaren van sterke groei in de Europese e-bike-verkopen, zien we sinds de zomer van 2022 een trendbreuk", zei het bedrijf eerder in een mail naar zakenrelaties waar vaksite Nieuwsfiets uit citeerde. "De vraag naar e-bikes stagneert waardoor retailers verzadigd zijn geraakt en de verkoopprijzen onder druk zijn komen te staan." Qwic bestond sinds 2006 en verkocht naar eigen zeggen zo'n 200.000 fietsen.

Naast deze marktomstandigheden werd Qwic ook geconfronteerd met een navordering van de Douane van 12 miljoen euro aan invoerbelasting voor onderdelen uit Taiwan. "Deze dreigende naheffing maakt het op korte termijn herfinancieren van de organisatie onmogelijk", aldus het bedrijf vorige week.

Reparaties en garantie

De fietsen van Qwic werden verkocht via zo'n 750 verkooppunten. Wat er precies gaat gebeuren met de garantie en reparaties van fietsen is nog onduidelijk. "We zijn nog in overleg met elkaar hoe we hiermee omgaan", zegt een medewerker van Urban E-Bikes in Amsterdam, een van de verkopers van Qwic-fietsen.

Hij verwacht wel dat reparaties relatief makkelijk blijven. Het merk gebruikt namelijk veel meer universele onderdelen van grote fabrikanten dan VanMoof, dat bijna alles zelf liet maken. "Niet alles hoef je qua onderhoud bij Qwic te bestellen, dat is het grote verschil met VanMoof."

Garantie bij verkooppunt

VanMoof verkocht zijn fietsen alleen zelf en was dan ook zelf verantwoordelijk voor de garantie. Bij Qwic-fietsen die via winkels zijn verkocht, zijn die winkels verantwoordelijk voor de garantie. "Wij claimen dan vervolgens weer bij Qwic", zegt Stan Evers van fietsenwinkels Zoevers in Nijmegen.

Hij blijft gewoon Qwic-fietsen onder garantie repareren, ook als onzeker is of Qwic rekeningen betaalt. "Er zijn veel onderdelen die we zelf op voorraad hebben of elders kunnen bestellen. Alleen de accu en een paar andere onderdelen zijn merk-specifiek." Hij hoopt op een snelle doorstart. "Het is een mooi merk, het zou zonde zijn al het ter ziele gaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl