Fietsenfabrikant VanMoof failliet verklaard: 'Bedroefd, maar ook trots'
De Amsterdamse fietsenfabrikant VanMoof is failliet. Dat maken de oprichters van het bedrijf bekend in een interne mail. Het bedrijf vroeg eerder al uitstel van betaling aan.
In het bericht aan de medewerkers laten de VanMoof-oprichters Taco en Ties Carlier weten dat het niet is gelukt het tij te keren. Ze bedanken de honderden werknemers voor hun inzet de afgelopen veertien jaar.
VanMoof stond lange tijd bekend als groeiparel en leek op weg de wereld te veroveren met elektrische stadsfietsen. Vorige week bleken de financiële problemen groot.
"We zijn jullie allemaal dankbaar en vinden het jammer dat we deze missie niet samen kunnen volbrengen. We zijn bedroefd, maar bovenal voelen we trots op wat we bereikt hebben", schrijven de broers.
De curatoren gaan op zoek naar kandidaten voor een doorstart, zodat ook reparaties weer kunnen worden uitgevoerd. Het is niet duidelijk wat er met het personeel gebeurt. Dat hangt ook af van een eventuele doorstart.
Geen nieuwe fietsen geleverd
Vorige week woensdag kreeg VanMoof uitstel van betaling. Het ging al een tijdje slecht met het bedrijf. Veel van de verkochte fietsen hadden mankementen. Daardoor was VanMoof veel geld kwijt aan reparaties voor fietsen waar garantie op zat.
Op hun eigen site meldt VanMoof zelf dat er nu geen nieuwe fietsen worden geleverd, ook al is er al voor betaald. Dat geldt ook voor bestelde accessoires en onderdelen.
Klanten die een fiets hebben besteld en daarvoor een aanbetaling hebben gedaan moeten een vordering indienen. Of er nog geld wordt terugbetaald, hangt af van hoe de doorstart van VanMoof verloopt. Hetzelfde geldt voor nieuwe onderdelen.
De politie Amsterdam zegt dat er veel vragen van klanten binnenkomen over het bankroet en dat gedupeerden zelfs aangifte doen van diefstal. Dat is niet de bedoeling, twittert de politie.
De fietsen van VanMoof bestaan voor een groot deel uit door het bedrijf zelf ontwikkelde onderdelen. In 2021, het meest recente jaar waar cijfers over bekend zijn, leed VanMoof een verlies van bijna 80 miljoen euro.
VanMoof moest meerdere malen voor geld aankloppen bij investeerders om het bedrijf overeind te houden. Er zijn sinds de oprichting van het bedrijf in 2009 iets minder dan 200.000 VanMoofs verkocht.
Reparaties
Sinds het uitstel van betaling moeten mensen betalen voor reparaties en onderhoud bij Kwikfit, ook al hebben ze nog garantie of een onderhoudscontract bij VanMoof. De garages van het failliete bedrijf zelf zijn dicht. "In het algemeen hebben mensen begrip hiervoor", zegt Pieter Bikker, directeur e-mobility bij Kwikfit. "Of ze zeggen: ik wacht nog even af, misschien is het straks weer als vanouds."
Bij het reparatiebedrijf zijn de specifieke VanMoof-onderdelen inmiddels op. Sinds een paar weken konden VanMoof-eigenaren bij drie Kwikfit-filialen terecht voor onderhoud en reparaties. "We zijn in contact met VanMoof over of we nog nieuwe onderdelen kunnen krijgen", zegt Bikker. "Ik ga ervan uit dat we niet zelf aan deze onderdelen kunnen komen, de kortste klap zou rechtstreeks via VanMoof zijn."
Kwikfit kan nog wel dingen doen waar geen specifieke VanMoof-onderdelen voor nodig zijn, zoals reparatie van banden, vervanging van remmen en onderhoudsbeurten. VanMoof waarschuwt dat fietsen die kunnen worden opgehaald uit garages soms niet gerepareerd zijn.