De politie en andere overheidsdiensten gaan naar binnen bij het pand in Amsterdam
NOS Nieuws

Controle bij pand met 900 bedrijven in Amsterdam

Verschillende overheidsdiensten hebben een kantoorpand in het westelijk havengebied in Amsterdam gecontroleerd, waar mogelijk criminele bedrijven zijn gehuisvest.

In het kleine bedrijfsverzamelgebouw staan maar liefst 900 ondernemingen geregistreerd. Het vermoeden is dat daar ook foute bedrijfjes tussen zitten, die bijvoorbeeld fungeren als dekmantel om drugsgeld wit te wassen.

De 900 bedrijven hebben alleen een postadres in het gebouw. De politie, het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst en de gemeente hebben het pand vandaag gezamenlijk gecontroleerd.

De instanties waren niet alleen op zoek naar witwasconstructies, maar ook naar informatie over malafide webwinkels, dubieuze autoverhuurbedrijven en belastingfraude. Meerdere ondernemingen op het adres komen voor in politieonderzoeken.

Postadres

Het kantoorgebouw in de Amsterdamse haven is zeker niet de enige plek waar honderden bedrijven geregistreerd staan. Er zijn talloze 'domicilieverleners' in Nederland die hun klanten een postadres bieden.

Dat is gewoon toegestaan. Bijvoorbeeld eenmanszaken die thuis geen post of klanten willen ontvangen, maken geregeld gebruik van bedrijven die een postadres en een flexwerkplek aanbieden.

Zulke domicilieverleners zijn wel verplicht om hun klanten te screenen. De overheid vermoedt dat dit niet overal goed gebeurt, waardoor er ook criminele gebruikers tussen zitten.

Kinderlijk eenvoudig

Voor criminelen is het aantrekkelijk om een bedrijfje op te zetten. Niet alleen voor het witwassen van geld, maar bijvoorbeeld ook om fraude te plegen of om mensen op een fictieve loonlijst te zetten. Ook worden bedrijven gebruikt om drugstransporten te verhullen of als veilige plek om drugs op te slaan.

Een bedrijf opzetten is kinderlijk eenvoudig. In Nederland is het niet nodig om eigen geld in te leggen, er is geen uitgebreid businessplan nodig en ook een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is geen vereiste. Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel, een bankrekening en een adres zijn genoeg.

"Een bedrijf starten is nu te makkelijk", vindt Job van Beekhoven van het RIEC Amsterdam, een samenwerkingsverband van overheidsdiensten. "Als je een autoverhuurbedrijf hebt met torenhoge boetes, kun je gewoon opnieuw beginnen. Ook als je belastingschulden hebt, kun je weer een nieuwe onderneming starten." Zelfs gedetineerden mogen een bedrijf beginnen, zegt Van Beekhoven.

Buurman

Het maakt dat in bedrijfsverzamelgebouwen naast bonafide bedrijven ook criminelen en oplichters actief kunnen zijn. Het doel van de controle in Amsterdam is volgens de betrokken overheidsinstanties "het verdienmodel van criminelen frustreren".

De 900 bedrijven hebben onlangs een waarschuwingsbrief gekregen dat er binnenkort gecontroleerd zou worden. Een buurman reageert verbaasd als hij hoort over de vele onzichtbare bedrijven naast hem. "Er zijn een paar mensen die hier altijd komen, maar verder wist ik niet dat er hier zoveel inschrijvingen waren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl