foto ter illustratie
In samenwerking met
NH Nieuws
NOS Nieuws

Jeugddetentie voor mishandeling op station Amsterdam Bijlmer Arena

Een 19-jarige man is veroordeeld tot 120 dagen jeugddetentie, waarvan 91 dagen voorwaardelijk, voor de mishandeling van een man op station Amsterdam Bijlmer Arena afgelopen mei. Omdat de verdachte al 29 dagen huisarrest heeft uitgezeten, hoeft hij zijn straf niet meer uit te zitten.

Het slachtoffer werd op 5 mei 's avonds belaagd door een groep jongeren. De man werd geschopt, geslagen en uiteindelijk op het spoor geduwd bij het station. Toen de politie arriveerde, was hij nergens meer te bekennen. Sindsdien is de man spoorloos.

In totaal zijn twaalf verdachten aangehouden . Op de 19-jarige verdachte na, zijn zij allemaal minderjarig.

Kus van slachtoffer

Het slachtoffer heeft zich nooit gemeld, maar volgens het Openbaar Ministerie lijkt het erop dat een kus die hij aan één van de jongeren zou hebben gegeven aanleiding was voor de vechtpartij. Dat concludeert het OM aan de hand van diverse verklaringen van verdachten.

Zo zouden drie minderjarige verdachten volgens Het Parool eerder hebben verklaard dat de man voorafgaand aan de mishandeling een 16-jarige jongen ongevraagd op zijn mond zoende. Er werd ook aangifte van aanranding gedaan tegen de man. In meerdere verklaringen wordt ook gezegd dat de man vermoedelijk onder invloed was van alcohol of drugs.

De officier van justitie gaf in de rechtbank aan dat het gedrag van het slachtoffer absoluut onwenselijk is. "Maar het rechtvaardigt op geen enkele manier de geweldsexplosie die vervolgens is ontstaan."

Verdachte heeft spijt

Op camerabeelden is te zien dat de verdachte het slachtoffer meerdere keren heeft geschopt en geslagen. De verdachte heeft dit ook toegegeven. De 19-jarige heeft vanmiddag tijdens de rechtszaak aangegeven spijt te hebben van het geweld, schrijven NH Nieuws en AT5 . Hij had zich naar eigen zeggen moeten beheersen.

De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie. De rechtbank heeft bij de uitspraak de houding van de verdachte meegenomen. "Je hebt gewoon antwoord gegeven en toegegeven dat jij degene was die we op de beelden zagen", zei de rechter aan het einde van de zitting. "Ook het feit dat je tot nu toe een blanco strafblad hebt spreekt in je voordeel."

Omdat de verdachte meerderjarig is, werd zijn strafzaak in het openbaar behandeld. Een deel van de andere verdachten moet zich in december voor de jeugdrechter verantwoorden.

Advertentie via Ster.nl