Eurocommissaris Schinas (Migratie en Asiel)
NOS Nieuws

Europese Commissie komt met matchingsite voor arbeidsmigratie

De Europese Commissie wil het makkelijker maken om arbeidsmigranten van buiten de Europese Unie te halen. Hiervoor wordt een online platform opgezet, dat in de Brusselse wandelgangen al de Tinder voor arbeidsmigratie wordt genoemd. De arbeidsmigranten zouden op uitnodiging door werkgevers en lidstaten legaal naar de EU kunnen reizen.

Door vergrijzing zijn er niet genoeg mensen om alle banen te vullen. Dat probleem is in geheel Europa zichtbaar, waar 3 procent van de vacatures open blijft staan. In Nederland is het percentage zelfs 4,7. Vooral sectoren als de gezondheidszorg, tech-industrie en de bouw hebben een groot tekort aan personeel.

Groot arbeidstekort

Veel werknemers zijn nodig voor de duurzame transitie en digitalisering. Landen kampen met een tekort aan technici om bij te dragen aan deze grote overgang. De Commissie hoopt dat het met de matchingsite makkelijker wordt om tekorten terug te dringen.

De site kan alleen gebruikt worden in sectoren waarin vacatures langdurig open blijven staan. Lidstaten mogen zelf beslissen of ze het platform gebruiken en hoeveel arbeidsmigranten ze toelaten. "Als er een match is tussen een individu en een vacature, moet er nog een beslissing worden genomen door de lidstaten om een visum uit te geven", zegt Eurocommissaris Ylva Johansson.

De matchingsite is onderdeel van een groter plan van de Europese Commissie om illegale migratie terug te dringen. Het doel is de komende jaren het aantal migranten dat illegaal via de Middellandse Zee de EU binnenkomt te verminderen en het tegelijkertijd makkelijker maken voor arbeidsmigranten om in de EU te komen werken zonder een illegale en gevaarlijke route af te hoeven leggen. Eurocommissaris Schinas benadrukte wel meerdere keren dat landen zelf mogen kiezen of ze wel of niet aan de matchingsite meedoen.

Terugdringen illegale migranten

Migratie is in veel EU-landen een belangrijk politiek thema. Het is een onderwerp dat ook tijdens de verkiezingscampagne in Nederland veel terugkomt. Zo willen NSC, PVV en SP dat het aantal arbeidsmigranten omlaag gaat. Er zijn zorgen dat nog meer migranten de krapte op de woningmarkt alleen maar groter maakt. Daarnaast vinden sommigen dat arbeidsmigranten de positie van Europese werknemers verzwakt.

Ook het CDA maakt zich hier zorgen over. "Zolang we in Nederland nog steeds kampen met krapte op de woningmarkt is het onverstandig om nog meer mensen in Nederland toe te laten", zegt Europarlementariër Jeroen Lenaers. Volgens zijn collega Tineke Strik (GroenLinks) is het tekort op de arbeidsmarkt een te groot probleem, zij verwelkomt het voorstel van de Commissie. "Grijp de kans om nu ook mee te doen om ook in Nederland knelpunten aan te pakken", zegt zij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl