Rechtbanktekening van Anouar T.
NOS NieuwsAangepast

Eis: 26 jaar cel tegen neef Taghi voor betrokkenheid bij moord op advocaat Wiersum

Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van 26 jaar en 8 maanden tegen Anouar T., een 30-jarige neef van Ridouan Taghi. Hij staat terecht voor zijn rol bij het voorbereiden van de aanslag op advocaat Derk Wiersum. Tegen een andere man (31) die wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord is 18 jaar cel geëist.

Derk Wiersum was de advocaat van kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces. Hij werd in september 2019 doodgeschoten bij zijn huis in Amsterdam.

De twee schutters zijn al veroordeeld. Zij kregen begin dit jaar in hoger beroep dertig jaar cel. Het hof hield daarbij rekening met de schok die de moord teweegbracht in de maatschappij. Hun drijfveer was geld, zo oordeelden de rechters.

De moord wordt door het OM gezien als een aanslag op de rechtsstaat. Daarom valt de strafeis tegen de medeverdachten volgens het OM hoog uit, niet alleen tegen de twee hoofdverdachten van vandaag maar ook tegen vijf anderen.

Andere verdachten

Die vijf zouden onder meer de gestolen auto's hebben geleverd en uitgebreide voorverkenningen hebben gedaan voordat de moord werd gepleegd.

Zo zouden ze, nadat een van hen het adres had achterhaald, dagenlang het huis van Wiersum in de gaten hebben gehouden. Tegen hen zijn gevangenisstraffen van 3 tot 11 jaar cel geëist. Dankzij de gestolen auto's met valse kentekenplaten konden de daders snel wegkomen. Hun aandeel was essentieel voor het plegen van de "professioneel en grondig voorbereide" moord, zegt het OM.

Marengo-proces

De vermoorde advocaat Wiersum stond in het Marengo-proces tegen onder anderen Ridouan Taghi kroongetuige Nabil B. bij. Behalve Wiersum werd de broer van B. in 2018 doodgeschoten, en in 2021 zijn vertrouwenspersoon en misdaadverslaggever, Peter R. de Vries.

Ridouan Taghi is zelf geen verdachte in de zaak-Wiersum. Zijn neef Anouar ziet het OM als "de onbetwiste leider' van de groep die achter de moord op de advocaat zat. Naast de 26 jaar en 8 maanden voor deze moord eist het OM dat T. ook een jaar cel uitzit die nog openstond voor een eerder misdrijf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl