In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS Nieuws

23,5 jaar cel voor Syrische asielzoeker voor terrorisme en executie

Een Syrische asielzoeker uit het Zeeuwse Kapelle is in hoger beroep veroordeeld tot 23,5 jaar cel. Hij is schuldig bevonden aan deelname aan een terroristische organisatie en betrokkenheid bij een executie van een militair, in 2012 in Syrië.

De 52-jarige man werd in 2021 veroordeeld tot 20 jaar cel , toen alleen voor zijn rol bij het doodschieten van de Syrische militair. De rechtbank sprak hem vrij van deelname aan een terroristische organisatie omdat er voor die beschuldiging te weinig bewijs was. Zowel de veroordeelde als het OM, dat 27 jaar cel had geëist, ging in hoger beroep .

Het hof acht nu wel bewezen dat de man deelnam aan een terroristische organisatie. Volgens de rechters had de man er een leidende rol, schrijft Omroep Zeeland . De straf valt daarom hoger uit.

De Syriër werd in 2019 opgepakt in Kapelle, waar hij met zijn vrouw en zeven kinderen was komen wonen met een tijdelijke verblijfsvergunning. Zijn arrestatie was een schok voor het Zeeuwse dorp. Hij stond bekend als een vriendelijke man, die speelde bij de lokale voetbalclub en in het dorp naar de kerk ging.

Advertentie via Ster.nl