foto ter illustratie
In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS NieuwsAangepast

Flevoland verwijdert toeter uit radioreclame na kritiek

De provincie Flevoland gaat het toetergeluid uit een radioreclame over verkeersveiligheid verwijderen. Dat had Veilig Verkeer Nederland (VVN) geadviseerd omdat bestuurders zouden kunnen schrikken van het toetergeluid, meldt Omroep Flevoland .

De reclame is bedoeld om mensen tijdens de oogsttijd te waarschuwen voor gladde wegen door klei en modder. Boeren en loonwerkers laten dat met hun grote machines achter op de wegen. Aan het eind van de spot hoor je het geluid van een toeterende auto.

'Nergens voor nodig'

Door de toeter op de radio kunnen mensen volgens VVN schrikken en daardoor gevaarlijk handelen. "Mensen gaan dan meteen in hun spiegel kijken en bijvoorbeeld hard remmen of geven een ruk aan het stuur", zegt een woordvoerder tegen Omroep Flevoland.

Dat geldt vooral als een bestuurder de spot voor het eerst hoort. "Laten we eerlijk zijn, als je hem een keer of vijf, zes gehoord hebt dan weet je dat hij nep is." Toch adviseerde Veilig Verkeer Nederland de provincie om het geluid van de claxon uit de reclame te halen. De provincie laat weten zich in dat advies te kunnen vinden.

Volgens VVN is de toeter ook nergens voor nodig. "De spot komt prima tot zijn recht als die wegblijft", zegt de woordvoerder. De provincie krijgt voor de inhoud van de reclameboodschap overigens wel een compliment van VVN.

De reclame is morgen voor het laatst te horen. Volgend jaar wordt hij aangepast.

Luister hier naar de reclame:

Flevolandse reclamespot laat bestuurders schrikken door claxon

Advertentie via Ster.nl