Van 80 naar 60? VVN wil snelheid op provinciale wegen omlaag
De snelheid op provinciale wegen moet omlaag van 80 naar 60 kilometer per uur om verkeersongelukken te voorkomen. Daarvoor pleit Veilig Verkeer Nederland (VVN).
Van alle dodelijke verkeersongelukken vindt 41 procent plaats op provinciale wegen, blijkt uit cijfers van de politie. Snelheid speelt vaak een rol bij deze ongevallen, zegt VVN. De provincies zijn als wegbeheerder verantwoordelijk voor deze wegen.
Provinciale wegen hebben vaak een smalle berm, er liggen sloten vlakbij en bomen staan dicht langs de weg. Daardoor zijn er weinig uitwijkmogelijkheden.
VVN zou ook graag zien dat er meer gehandhaafd wordt op snelheid op die wegen. Maatregelen als trajectcontroles, onbemande controlesystemen en hogere boetes voor hoge snelheden worden voornamelijk ingezet op rijkswegen. Deze maatregelen zouden provincies ook kunnen nemen op hun wegen, stelt VVN.
'Geen oplossing'
De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) reageert kritisch op het idee. Volgens de stichting stipt de VVN een terecht probleem aan, maar is de snelheid omlaag brengen geen oplossing. "De inrichting is niet op orde bij veel van deze wegen. Daar moet je beginnen, bijvoorbeeld door wegbermen aan te brengen." Dat is een grote klus en vergt een investering van de provincie, zegt een woordvoerder.
De SWOV zegt dat een weg waar 80 kilometer wordt gereden een andere functie heeft dan een 60-weg, en dit verwarrend kan zijn voor de bestuurder. "Deze wegen zijn er om grote verkeersstromen te verwerken. Met het verlagen van de snelheid gaat het verkeer zich verplaatsen via sluiproutes." Ook is de kans groot dat mensen zich door onduidelijkheid niet aan de verlaagde snelheid houden, wat weer tot onveilige situaties kan leiden.
Minder uitstoot
Vorig jaar kwam de provincie Utrecht al met het plan om de snelheid op een aantal wegen te verlagen naar 60 kilometer per uur. Het gaat om zo'n 20 procent van het totale aantal kilometers provinciale weg. Daarmee wil het provinciebestuur de verkeersveiligheid verbeteren en bijdragen aan minder uitstoot in de natuur.