Waterschapsbelasting met tientjes omhoog door klimaatverandering en inflatie
De waterschapsbelasting gaat met enkele tientjes omhoog, meldt de Unie van Waterschappen. Uit een inventarisatie onder de 21 waterschappen blijkt dat de kosten volgend jaar "flink omhooggaan". Hoeveel precies is afhankelijk van persoonlijke omstandigheden en de situatie per regio.
In een rekenvoorbeeld gebruikt de Unie een gezin dat een eigen huis heeft met een WOZ-waarde van 400.000 euro, net boven het gemiddelde van 369.000 euro in Nederland. Was hun rekening dit jaar nog 413 euro, dat zal nu uitkomen op 465 euro. Voor een alleenstaande is de stijging minder, ongeveer 20 euro.
Bestuurslid Vincent Lokin van de Unie van Waterschappen legt uit dat klimaatverandering de verhoging nodig maakt, naast de hogere kosten door inflatie. "Met drogere zomers en tegelijk vaker extreem natte periodes is het waterbeheer steeds meer een balanceeract voor waterschappen."
'Niet doorschuiven naar volgende generaties'
De waterschappen moeten niet alleen werken aan veilige dijken, maar ook watertekorten opvangen en wateroverlast wegwerken. Daarnaast staat de waterkwaliteit onder druk door schadelijke stoffen uit bijvoorbeeld intensief landgebruik. "Omdat we de problemen niet vooruit willen schuiven naar volgende generaties, investeren we fors. "
Elk waterschapsbestuur maakt eigen afwegingen wat betreft de belasting en het maakt uit of een gebied hoog- of laaggelegen is en stedelijk of landelijk. Rond 1 maart volgend jaar kunnen de meeste mensen de rekening verwachten.
Lokin denkt dat de komende stijging nog niet de laatste zal zijn. Ook voor de komende jaren verwacht hij dat de tarieven zullen stijgen.