Exterieur BCC Muiden
NOS Nieuws

Aantal faillissementen loopt niet verder op

Een langverwachte faillissementsgolf blijft nog altijd uit. In oktober moesten 292 Nederlandse bedrijven de deuren sluiten. Dat zijn vier ondernemingen minder dan in september, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bij de bedrijven die failliet werden verklaard, ging het vaak om zaken in de handel en de bouw.

Sinds augustus 2021 loopt het aantal faillissementen voorzichtig op. Toch is van een echte piek geen sprake ondanks de economische recessie waar Nederland zich in bevindt. Ook de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank lijken nog niet een direct effect te hebben op het aantal faillissementen. Het doel van de renteverhoging is om de economie te laten afkoelen en de inflatie te beteugelen.

Belastingschuld

Dat een faillissementspiek uitblijft, wil nog niet zeggen dat er maar weinig bedrijven in de problemen zitten. Een groot aantal ondernemers kampt met een schuld bij de Belastingdienst. Half oktober maakte de fiscus bekend dat bij 27.000 ondernemers de coronabelastingschuld wordt ingevorderd.

Tijdens corona kregen ondernemers uitstel voor het betalen van hun belastingen. Daar maakten 400.000 ondernemers gebruik van. Deze schuld kon in termijnen worden afgelost. De bedrijven die dat nog niet hebben gedaan, kunnen inmiddels een deurwaarder verwachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl