"Vóór de Republiek, tegen antisemitisme" luidt de tekst aan de kop van de mars
NOS Nieuws

Meer dan honderdduizend Fransen doen mee aan mars tegen antisemitisme in Parijs

In Parijs hebben ruim honderdduizend mensen meegedaan aan een protestmars tegen antisemitisme. Die werd gehouden op initiatief van de leiders van beide kamers van het parlement. Volgens de politie waren er 105.000 deelnemers.

De aanleiding was de toename van anti-Joodse incidenten in Frankrijk sinds het begin van de oorlog in Gaza begin vorige maand. Volgens de autoriteiten waren dat er 1247, drie keer zo veel als in de negen maanden daarvoor.

President Macron riep de Fransen gisteren op om zich ertegen te verzetten. "Een Frankrijk waarin onze Joodse medeburgers angst hebben is geen Frankrijk", zei hij.

Verder wees hij erop dat bij de aanval van Hamas op Israël van 7 oktober veertig Fransen zijn vermoord en dat acht Fransen sindsdien worden vermist of door Hamas zijn gegijzeld. "Aan deze pijn is die van de ondragelijke opleving van ongeremd antisemitisme toegevoegd", zei Macron.

Marine Le Pen van Rassemblement National

Macron was er zoals hij zelf had aangekondigd niet bij. Zijn regering werd vertegenwoordigd door premier Borne. Politieke partijen, van links tot rechts, hadden een afvaardiging gestuurd. Ook Marine Le Pen, leider van het rechts-radicale Rassemblement National, liep mee. De oud-presidenten Sarkozy en Hollande waren eveneens aanwezig.

Een opvallende afwezige was Jean-Luc Mélenchon, leider van het radicaal-linkse La France insoumise. Hij noemde de mars vorige week een "onvoorwaardelijke steunbetuiging voor het bloedbad" in Gaza.

Ook in onder meer Montpellier, Nîmes en Perpignan werd tegen antisemitisme gedemonstreerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl