NOS Sport

Licht gaat uit voor Nederlandse cricketers op WK: nederlaag tegen India

Cricketers verliezen laatste WK-wedstrijd van India voor uitzinnig publiek

De Nederlandse cricketers hebben het WK in India afgesloten met een ruime nederlaag. De formatie van captain Scott Edwards eindigde het toernooi daardoor als tiende en laatste.

Nederland was al uitgeschakeld voor een plaats in de halve finales, maar er stond wel degelijk nog wat op het spel. Een plek bij de beste acht zou immers recht hebben gegeven op deelname aan de Champions Trophy in 2025.

Dan moest wel gewonnen worden van het nog ongeslagen India. De thuisspelers waren al lang verzekerd van een plek bij de laatste vier, dus misschien zouden ze het laatste groepsduel niet zo serieus meer nemen.

Feestdag

Daar was geen sprake van. India trad op de belangrijke hindoeïstische feestdag Diwali (lichtjesfeest) aan in de sterkste opstelling, was vast van plan om de 40.000 toeschouwers in Bengaluru te vermaken en sloeg er vanaf de eerste bal flink op los.

Na tien overs stonden er al 91 runs op het scorebord en pas toen Shubman Gill op spectaculaire wijze werd gevangen door Teja Nidamanuru, werd de Indiase dadendrang een beetje ingetoomd.

Nederland bowlde niet geweldig, maar netjes genoeg om niet helemaal weggeslagen te worden. In de laatste overs ging het door Shreyas Iyer (128 runs) en KL Rahul (102 runs) wel ineens heel hard, waardoor India tot een score van liefst 410 runs kwam.

Dat totaal bleek veel te veel voor Nederland. Nadat Wesley Barresi snel uit was gegaan, deelden Colin Ackermann en Max O'Dowd nog wat rake klappen uit. Maar toen de Indiase spinbowlers aan werden gezet, waren ook zij snel hun wicket kwijt.

Publiekslieveling

Op dat moment ging het gas eraf bij India. Tot grote vreugde van de fans mocht publiekslieveling Virat Kohli een paar overtjes bowlen en het stadion schudde op zijn grondvesten toen hij met een matige bal het wicket pakte van captain Edwards.

Het werd zelfs een beetje pijnlijk toen de Indiase captain Rohit Sharma besloot een paar 'feestbowlers' (batsmen die eigenlijk nooit bowlen) aan te zetten. Nadat Nidamanuru een paar zessen had geslagen op het bowlen van een van hen, was dat experiment snel weer voorbij.

De 'echte' bowlers kwamen terug, maar Nidamanuru had inmiddels de smaak te pakken en ook Roelof van der Merwe had nog een paar rake klappen in petto.

Met zes zessen, een vier en in totaal 54 runs zorgde Nidamanuru ervoor dat Nederland eindigde op een behoorlijke score van 250 runs. De punten gingen echter naar de Indiërs, die zich konden gaan laven aan de festiviteiten rond het lichtjesfeest.

Nederland neemt afscheid van het WK met de wetenschap dat het zich kranig heeft geweerd en twee zeer knappe zeges heeft geboekt, maar dat er wellicht nog wel meer in had gezeten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl