De Indiase sterspeler Virat Kohli jubelt in het WK-duel met Engeland.
NOS Sport

Cricketsterren India kennen tegenstander in halve finales, maar eerst nog Oranje

Met nog een groepsduel te gaan bij het WK cricket zijn de halve finales bekend. Zuid-Afrika speelt donderdag in Kolkata tegen Australië. Gastland India neemt het woensdag in Mumbai op tegen Nieuw-Zeeland.

Maar eerst wacht het gastland de groepswedstrijd tegen Nederland op zondag. India is al zeker van groepswinst en jaagt alleen op het behouden van de ongeslagen status. Voor het reeds uitgeschakelde Oranje staat er nog wel degelijk iets op het spel.

De Indiase bondscoach Rahul Dravid sprak daags voor de wedstrijd met respect over de Nederlanders. "We zijn enorm onder de indruk met de manier waarop zij dit toernooi hebben gespeeld", aldus Dravid, die ook nogmaals aanhaalde hoe knap het is dat Nederland zich überhaupt voor het WK heeft gekwalificeerd.

Dat ging namelijk al ten koste van gerenommeerde cricketnaties als Schotland en vooral tweevoudig wereldkampioen West Indies. "Het is inspirerend om te zien dat zij ondanks hun uitdagingen in staat zijn om serieus mee te doen op dit niveau."

Van de tien deelnemers is Nederland de enige die niet tot de reguliere testnaties behoort. Toch won Oranje eerder in het toernooi van Zuid-Afrika, een stunt van jewelste.

Zondag 9.30 uur, live bij de NOS: India - Nederland bij het WK cricket

Maar ook vestigde Oranje een negatief record. Nooit eerder verloor een land op een WK met 309 runs, zoals Nederland tegen Australië. Door de nederlaag tegen Engeland afgelopen woensdag zakte Nederland bovendien naar de laatste plaats.

Toch is er nog een kans, hoe flinterdun ook, op een plek bij de beste acht van het WK en daarmee plaatsing voor de Champions Trophy in 2025. Mocht Oranje winnen van de cricketgrootmacht, dan stijgt het ten koste van Sri Lanka en Bangladesh alsnog naar de achtste plaats.

Maar een zege op India zou een nóg grotere stunt zijn dan tegen Zuid-Afrika.

Teja Nidamanuru aan bat tijdens het WK in India.

"Het blijft cricket", zei de in India geboren Teja Nidamanuru, die tegen Engeland als batsman sterk voor de dag kwam. "Natuurlijk hebben we wat geluk nodig. Ze hebben absoluut een enorm sterk team en ze spelen erg goed cricket. Maar er zijn al gekkere dingen gebeurd in dit spelletje."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl