Nederland tijdens de wedstrijd tegen Bangladesh
NOS Sport

Cricketers willen structureel aanhaken bij wereldtop: 'Engeland is bang voor ons'

De halve finales van het WK zijn niet meer haalbaar voor de Nederlandse cricketers. Toch staat er nog veel op het spel vandaag tegen Engeland. Als Oranje bij de top acht eindigt, wacht namelijk over twee jaar opnieuw een groot evenement: de Champions Trophy.

"Dat zou betekenen dat we drie jaar achter elkaar op een groot toernooi aanwezig zijn en dat we dus structureel aanhaken bij de wereldtop", vertelt voorzitter van de cricketbond Guido Landheer vlak voordat hij op het vliegtuig naar India stapt om de laatste twee WK-wedstrijden van Oranje bij te wonen.

Tussen dit WK en de Champions Trophy zit ook nog het WK T20, waar Nederland zich al voor geplaatst heeft.

Realistisch

Volgens Landheer, die nu al "heel trots" is op Oranje, is een plek bij de beste acht op het WK in India "zeker realistisch". Dan heeft Nederland alleen nog wel een goed resultaat nodig tegen Engeland, de regerend wereldkampioen. De Britten zijn dit toernooi hopeloos uit vorm en staan laatste. Nederland wist al te stunten met zeges op Zuid-Afrika en Bangladesh.

"Ze zijn nu echt wel bang voor ons. En dat waren ze nooit", weet Landheer, die niet onbenoemd wil laten trots te zijn op het Nederlands team. "Als we winnen, zou dat opnieuw een stunt zijn. Maar we werken ernaartoe dat het geen stunt meer is, dat het meer in de lijn der verwachting ligt."

Dat de Nederlandse cricketers zo ver zijn gekomen dat zelfs grootmacht Engeland niet gerust is op een goed resultaat tegen ze, is volgens Landheer vooral aan deze "heel bijzondere lichting" te danken.

"Het is een zeer getalenteerde groep, inclusief bondscoach Ryan Cook en de hele staf. Ze hebben ook extra trainingen gevolgd in India, bijvoorbeeld." Maar om ervoor te zorgen dat het Nederlandse cricketteam ook echt op de kaart blijft staan en er voldoende aanwas komt vanuit de jeugd, grijpt de cricketbond dit "momentum" met beide handen aan.

Gebruikmaken van momentum

Landheer: "Een groot toernooi als het WK is voor ons dé gelegenheid om de Nederlandse bevolking en de jeugd met de sport in aanraking te laten komen. En mede dankzij de media-aandacht, clinics die we geven en clubs die het mogelijk maken dat mensen met elkaar de wedstrijden kijken, merk je dat er weer over cricket gepraat wordt. Dat is jaren niet zo geweest."

Oranje-aanvoerder Scott Edwards

In Nederland cricketen zo'n 6.000 mensen. In vergelijking met India is dat een schijntje. "Daar heb je er bij wijze van spreken alleen in een wijk van een stad al 6.000. Cricket is daar een religie. De beleving van de sport is ook veel intenser dan hoe bij ons voetbal wordt beleefd."

De Nederlandse cricketbond heeft zich als doel gesteld het aantal cricketers in een paar jaar tijd te verdubbelen. Zeker met het oog op de Olympische Spelen van 2028, waar de sport na 128 jaar terugkeert op het olympisch podium.

"We krijgen bij de bond al verschillende initiatieven binnen voor nieuwe clubs. En bestaande clubs willen groeien. Daarmee hopen we de basis in Nederland sterker te maken." Landheer vertelt dat daarnaast ook "een stevige financiële basis" nodig is. "Er moet een professionaliseringsslag door heel Nederland gaan. We moeten nu doorpakken."

Het hoeft volgens Landheer niet zo moeilijk te zijn om de jeugd enthousiast te krijgen voor de cricketsport. "Met een houten plank tegen een bal slaan en rennen: dat vindt iedereen leuk, toch? Het is een wereldsport, er gebeurt altijd wat."

  • NOS
    Crickettermen uitgelegd
  • NOS
    Crickettermen uitgelegd
  • NOS
    Crickettermen uitgelegd
  • NOS
    Crickettermen uitgelegd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl