Klimaatdemonstratie in Amsterdam grootste ooit in Nederland, opstootje op podium
In Amsterdam hebben tienduizenden mensen vanmiddag meegedaan aan een grote klimaatmars. Volgens de organisatoren van de Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid waren er 85.000 mensen op de been. Daarmee werd de klimaatdemonstratie van twee jaar geleden, toen er 40.000 demonstranten meededen, ruimschoots overtroffen en was het de grootste klimaatdemonstratie ooit in Nederland.
De politie bevestigt het aantal van 85.000 deelnemers en zegt dat de demonstratie rustig en in een goede sfeer is verlopen. Er werd niemand gearresteerd.
De demonstranten liepen een route van de Dam naar het Museumplein. Daar bleef een deel van hen luisteren naar toespraken, debatten tussen lijsttrekkers en optredens van artiesten als Chef'Special en Jeangu Macrooy. Onder de demonstranten was de Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg. Zij hield een toespraak op het Museumplein.
Incident op podium
Voordat Thunberg aan het woord kwam, was er een incident met de winnaar van de PAX Vredesduif 2023, Sahar Shirzad. Met haar was afgesproken dat "er een verbindende speech over vrede gegeven zou worden. Dit is niet gebeurd", meldt de organisatie.
Shirzad gaf na haar speech het woord aan de Palestijnse Sarah. Deze Sarah (wiens achternaam niet bekend is) sprak meermaals de omstreden leus "From the river to the sea, Palestine will be free" uit.
Na enige tijd werd de microfoon van Sarah uitgezet. In het publiek werd na het roepen van de leuzen en het uitzetten van het geluid met verontwaardiging gereageerd.
Thunberg gaf tijdens haar toespraak de microfoon even terug aan een van de eerdere sprekers, daarop kwam een man het podium op:
Later gingen de politici Rob Jetten (D66), Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA), Esther Ouwehand (PvdD), Laurens Dassen (Volt), Lilian Marijnissen (SP), Edson Olf (Bij1) en Gerard van Hooft (50Plus) aan de hand van stellingen met elkaar in debat.
De demonstranten droegen onderweg naar het Museumplein spandoeken, vlaggen en protestborden met zich mee en riepen leuzen:
De mars werd georganiseerd door negen organisaties, verenigd onder de naam Klimaatcrisis Coalitie, waaronder Oxfam Novib, Extinction Rebellion, Greenpeace en vakbond FNV. Het doel was om "een nieuwe politieke wind" door Nederland te laten waaien.
Crisis op crisis
De organisaties zeggen dat hun belangrijkste boodschap is dat het tijd is voor een rechtvaardig beleid. Ze wijzen erop dat de crises zich opstapelen en met elkaar verband houden: de wooncrisis, de armoedecrisis, de klimaatcrisis. Daaraan liggen volgens hen politieke keuzes ten grondslag.
De klimaatthema's die werden belicht waren onder andere het afbouwen van fossiele subsidies en een verplicht klimaatplan voor vervuilende bedrijven.
De demonstranten konden zich aansluiten bij themablokken: er was een blok kinderklimaatmars en een blok tegen grote vervuilers, een feministisch blok, een landbouwblok, een blok voor duurzame mode, een antiracismeblok en een vegan-blok.