NOS SportAangepast

Tennissters verliezen van Oekraïne in Billie Jean King Cup, eindzege Canada

De Nederlandse tennissters zijn er niet in geslaagd om Oekraïne te verslaan in de play-offs van de Billie Jean King Cup. Oranje kwam in het Litouwse Vilnius op een onoverbrugbare 1-3 achterstand en blijft daardoor in groep 1 van de Europees/Afrikaanse zone.

Oranje-tennissters verliezen in Billie Jean King Cup van Oekraïne

Arantxa Rus en Suzan Lamens verloren zondagmiddag hun enkelspel voor Oranje, dat met een 1-1 tussenstand aan de tweede speeldag was begonnen.

Rus (WTA-51) kwam tekort tegen de Oekraïense kopvrouw en mondiale nummer 27, Angelina Kalinina: 4-6, 4-6. Lamens, de nummer 216, kon daarna in een spannende partij tegen Dajana Jastremska (WTA-106) een nederlaag niet afwenden: 6-4, 1-6, 5-7.

Kopvrouw

Rus toonde zich zaterdag nog een ware Oranje-kopvrouw door Jastremska, de nummer twee van Oekraïne, te verslaan. Op zondag was het juist de Oekraïense Kalinina die als kopvrouw niet verzaakte tegen Rus.

Kalinina, die dit seizoen nog in de finale stond van het WTA 1000-toernooi in Rome, had in de eerste set genoeg aan één break op 1-1 en gaf die voorsprong niet meer weg.

De tweede set ging tot 3-3 gelijk op, waarna er drie breaks op een rij kwamen en Rus twee keer werd gebroken. Kalinina hield op 5-4 wel het hoofd koel en serveerde de wedstrijd uit.

Arantxa Rus

Na het verlies van Rus was de druk hoog voor Lamens. De 24-jarige tennisster uit Berkel en Rodenrijs had het niet makkelijk door het grillige spel van Jastremska. Toch wist ze haar tegenstander op tempo en lange slagen uit balans te brengen en won ze de eerste set met 6-4.

Jastremska herpakte zich daarna en dwong een derde set af. Daarin knokten beide speelsters voor wat ze waard waren.

Hoewel Lamers fitter oogde, kon ze niet de mokerslag uitdelen aan Jastremska. Het werd een mentale slijtageslag en er vielen in de derde set liefst negen breaks te noteren. Jastremska bleef het koelst en profiteerde in de beslissende fase van een aantal onnodige fouten van Lamens.

De ontmoeting tussen het thuisspelende Oekraïne en uitspelende Nederland werd vanwege de oorlog in het Litouwse Vilnius gespeeld.

Eindzege Canada

De finale van het landentoernooi ging in het Spaanse Sevilla tussen Canada en Italië. De Canadese tennissters werden voor het eerst eindwinnaar.

Canada viert in Sevilla de eindzege van BJK Cup door Italië te verslaan

Marina Stakusic, de nummer 258 van de wereld, bracht Canada verrassend op voorsprong door de Italiaanse Martina Trevisan te verslaan: 7-5, 6-3. Ook Leylah Fernandez, de nummer 35 van de wereld, had tegen de vijf plekken hoger geklasseerde Jasmine Paolini genoeg aan twee sets: 6-2, 6-3.

Canada volgt Zwitserland op. De Zwitserse vrouwen, die vorig jaar ten koste van Australië wonnen, kwamen dit keer niet door de groepsfase.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl